Zapiekany makaron z szynką

15 marca 2013, dodał: olga12
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

2 łyżki masła, 2 cebule, 1/2 pora, 4 ząbki czosnku, 250 g szynki, 6 pomidorów, 200 g przecieru pomidorowego, oregano, 200 ml wywaru mięsnego, sól, mielony pierz, gałka muszkatałowa, 400g makaronu, 1 łyżka oliwy z oliwek, bułka tarta do formy, 150g sera żółtego, świeże zioła.

Wykonanie: Na rozgrzanym maslem usmażyć pokrojony por, cebulę i zmiażdżony czosnek. Dodać pokrojoną szynkę, pomidory, oregano i przecier pomidorowy. Podlać wywarem, posolić, dodać gałkę muszkatałową i dusić, aż sos zgęstniej. W osolonej wodzie ugotować makaron i po odcieknięciu, wymieszać go z oliwą i trzema czwartymi sosu. Przełożyć do formy, wysmarowanej oliwą i bułką tartą, polać pozostałym sosem i posypać startym serem. Zapiekać w piekarniku około 20 minut. Udekorować świeżymi ziołami.



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...