Zapiekany makaron z szynką

15 marca 2013, dodał: olga12
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

2 łyżki masła, 2 cebule, 1/2 pora, 4 ząbki czosnku, 250 g szynki, 6 pomidorów, 200 g przecieru pomidorowego, oregano, 200 ml wywaru mięsnego, sól, mielony pierz, gałka muszkatałowa, 400g makaronu, 1 łyżka oliwy z oliwek, bułka tarta do formy, 150g sera żółtego, świeże zioła.

Wykonanie: Na rozgrzanym maslem usmażyć pokrojony por, cebulę i zmiażdżony czosnek. Dodać pokrojoną szynkę, pomidory, oregano i przecier pomidorowy. Podlać wywarem, posolić, dodać gałkę muszkatałową i dusić, aż sos zgęstniej. W osolonej wodzie ugotować makaron i po odcieknięciu, wymieszać go z oliwą i trzema czwartymi sosu. Przełożyć do formy, wysmarowanej oliwą i bułką tartą, polać pozostałym sosem i posypać startym serem. Zapiekać w piekarniku około 20 minut. Udekorować świeżymi ziołami.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz