Zapiekanka ziemniaczano-kalafiorowa
Artykuł zewnętrzny
1) Śmietanę 18% (0,5 l) wymieszaj z solą, pieprzem, przeciśniętym przez wyciskarkę czosnkiem (1 ząbek), majerankiem, startym na tarce serem żółtym o wyrazistym smaku.
2) 4-5 dużych ziemniaków pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj na półmiękko.
3) Dodaj pokruszonego w kawałki średniego kalafiora (same kwiaty, bez tzw. głąba). Gotuj jeszcze klika minut.
4) Odlej wodę, a zamiast niej wlej przygotowana śmietanę z dodatkami. Wymieszaj.
5) Przełóż do naczynia żaroodpornego lub, jeśli nie masz, wysokiej brytfanny i zapiekaj w piekarniku przez ok 30 min. w temp. 180 st.
Możesz jeść jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs lub ryb.
Smacznego!!!