Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i trzema serami
Składniki:
*1/2 kg szpinaku
*1 kg ziemniaków
*2 łyżki masła
*1 mała, drobno posiekana cebula
*1 ząbek drobno startego czosnku
*1 por
*2 gałązki szczypiorki
*1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
*1 łyżeczka suszonego oregano
*1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
*250 g sera ricotta
*200 g sera feta
*5 jajek
*1/3 szklanki śmietanki 30%
*100 g śmietany 18%
*40 g tartego sera żółtego
*oliwa
Przygotowanie:
Żaroodporne naczynie (ok.20 x 26 cm) posmarować oliwą. Szpinak, jeśli jest świeży, nie mrożony, opłukać i osuszyć.
Ziemniaki obrać, pokroićw cienkie plasterki i ugotować aż będą miekkie i odcedzić.
Szpinak podgrzać w garnku na małym ogniu.
Na patelni roztopić masło i zeszklić cebulę. Dodać pokrojonego drobno pora. Posolić i dusić ok.8 min., żeby por się nie zrumienił. Pod koniec dodać posiekany szczypiorek.
Nastawić piekarnik na 180 stopni.
Zawartośc patelni połączyć ze szpinakiem. Dodać gałkę muszkatołową, oregano, natke pietruszki, czarny pieprz, ewentualnie sól. Następnie dodać połowę ricotty i połowę pokruszonego sera feta, roztrzepane ze śmietanką 30% i doprawione solą i pieprzem jajka. Całość wymieszać delikatnie i dokładnie.
Na dno formy położyć połowę ziemniaków, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyc nadzienie szpinakowo- serowe. Na wierzch położyć masę powstałą z pozostałej ricotty, pokuszonej fety i smietany 18%. Na to ułożyć drugą połowż ziemniaków, doprawić je solą i pieprzem, posypać startym żółtym serem i oregano, skropić oliwą.
Zapiekankę wstawić o nagrzanego piekarnika na ok. 30 min. (wierzch powinien być zarumieniony). Przed pokrojeniem odczekać chwilę, żeby zapiekanka się „ściągnęła”. Smacznego!