Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym lub kurczakiem

5 lutego 2014, dodał: wiola120892
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– ziemniaki – w zależności od wielkości naczynia i tego na ile osób przygotowujemy tyle ziemniaków przygotowujemy. Dla 4 osób będzie to około 20 ziemniaków średniej wielkości
– mięso mielone – 500 g lub średnia pierś z kurczaka
– warzywa do wyboru według uznania: brokuły, kalafior, pomidory, marchewka, papryka
– koncentrat pomidorowy (jeśli używamy mięsa mielonego)
– cebula
– przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka chilii
– śmietana 18%
– czosnek
– żółty ser

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obieramy i gotujemy a następnie chłodzimy.
2. W czasie kiedy ziemniaki się gotują smażymy z odrobiną cebuli mięso mielone lub pierś z kurczaka pokrojną na niewielki kawałki.
3. Po usmażeniu mięso mielone mieszamy z koncentratem pomidorowym i doprawiamy przyprawami.
4. Jeśli używaliśmy piersi z kurczaka przyprawiamy ją solą i pieprzem.
5. Podgotujemy warzywa jeśli jest to brokuł, kalafior czy marchewka.
6. Następnie robimy sos do zapiekanki: śmietanę mieszamy z kilkoma przeciśniętymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem.
7. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy:
ziemniaki, mięso, warzywa i polewamy częścią sosu i znów ziemniaki, mięso i warzywa. Całość posypujemy serem.
8. Pieczemy zapiekankę w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 20-25 minut.