Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

31 stycznia 2024, dodał: agf
Artykuł zewnętrzny

składniki:

700 g, ziemniaków

250 g. mięsa mielonego

1 duża cebula

1 czerwona papryka

100 ml. śmietany 12%

100 g. żółtego sera

olej

tłuszcz do smarowania blachy/prodiża

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek

ulubione zioła: koperek, rozmaryn

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Obrane ziemniaki kroimy w cieniutkie plasterki (ok. 3 mm) i układamy na wysmarowanej blasze. Mięso mielone wraz z drobno posiekaną cebulką lekko podsmażamy na patelni. Ja urozmaicam przepis dodając jeszcze pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę. Jak mięso nie będzie już surowe wykładamy farsz na ziemniaki i przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków. Całość zalewamy śmietaną z przyprawami, dodajemy 100 ml wody. Od góry posypujemy startym żółtym serem – ja zawsze dodaję o połowę więcej niż zalecana na opakowaniu. W prodiżu pieczemy ok. 70 min. Posypujemy ziołami i gotowe!