Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
składniki:
700 g, ziemniaków
250 g. mięsa mielonego
1 duża cebula
1 czerwona papryka
100 ml. śmietany 12%
100 g. żółtego sera
olej
tłuszcz do smarowania blachy/prodiża
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek
ulubione zioła: koperek, rozmaryn
Obrane ziemniaki kroimy w cieniutkie plasterki (ok. 3 mm) i układamy na wysmarowanej blasze. Mięso mielone wraz z drobno posiekaną cebulką lekko podsmażamy na patelni. Ja urozmaicam przepis dodając jeszcze pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę. Jak mięso nie będzie już surowe wykładamy farsz na ziemniaki i przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków. Całość zalewamy śmietaną z przyprawami, dodajemy 100 ml wody. Od góry posypujemy startym żółtym serem – ja zawsze dodaję o połowę więcej niż zalecana na opakowaniu. W prodiżu pieczemy ok. 70 min. Posypujemy ziołami i gotowe!