Zapiekanka ziemniaczana z grzybami leśnymi

9 listopada 2010, dodał: bellunia27
Artykuł zewnętrzny

Składniki

1 kg. ziemniaków

30 dag grzybów(najlepiej leśnych, mogą być świeże lub mrożone)

1 duża cebula

20 dag żółtego sera

200ml kawśniej śmietany 18%

1 jajko, sól , pieprz, ostra papryka

olej, natka pietruszki,ząbek czosnku

Wykonanie:

Ziemniaki lekko ugotować w mundurkach ( połowa czasu gotowania), przestudzić, obrać , pokroić w plastry ( około 0,5 cm) nie za grubo,i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.

Cebule zeszklić na oliwie, dodać czosnek( uwaga! nie przypalić),dodać grzyby pokrojone w mniejsze kawałki, przesmażyć chwilę. Posolić, popieprzyć i odparować jeśli puściły wodę.

Przesmażone grzyby z cebulą , rozłożyć równomiernie na ziemniakach.

Śmietanę wymieszać z jajkiem i serem żółtym, przyprawić solą i pieprzem i natką pietruszki.Wylać na grzyby, posypać mieloną papryką.

Zapiekać ok.30-45 min w temp.150-180, aż do chwili roztopienia i przyrumienienia sera.

Smacznego!