Zapiekanka ziemniaczana z grzybami leśnymi
Składniki
1 kg. ziemniaków
30 dag grzybów(najlepiej leśnych, mogą być świeże lub mrożone)
1 duża cebula
20 dag żółtego sera
200ml kawśniej śmietany 18%
1 jajko, sól , pieprz, ostra papryka
olej, natka pietruszki,ząbek czosnku
Wykonanie:
Ziemniaki lekko ugotować w mundurkach ( połowa czasu gotowania), przestudzić, obrać , pokroić w plastry ( około 0,5 cm) nie za grubo,i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
Cebule zeszklić na oliwie, dodać czosnek( uwaga! nie przypalić),dodać grzyby pokrojone w mniejsze kawałki, przesmażyć chwilę. Posolić, popieprzyć i odparować jeśli puściły wodę.
Przesmażone grzyby z cebulą , rozłożyć równomiernie na ziemniakach.
Śmietanę wymieszać z jajkiem i serem żółtym, przyprawić solą i pieprzem i natką pietruszki.Wylać na grzyby, posypać mieloną papryką.
Zapiekać ok.30-45 min w temp.150-180, aż do chwili roztopienia i przyrumienienia sera.
Smacznego!