Zapiekanka ziemniaczana z fetą i szpinakiem

24 marca 2011, dodał: http://krolestwogarow.blogspot.com/
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 1,5 kg obranych kartofli,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 500 gram fety z mleka owczego,
  • 750 gram szpinaku mrożonego w liściach,
  • łyżka masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz,
  • 5 jajek,
  • jogurt grecki,
  • łyżeczka sody,
  • małe opakowanie śmietanki 12 %

Ziemniaki pokroić w cienkie plastry i wypłukać, odsączyć i natrzeć oliwą, dodać sól i pieprz.

Szpinak rozmrozić, chwilkę poddusić, dodać gałkę, czosnek, sól, pieprz.

4 jajka ubić, dodać jogurt wymieszany z sodą i pokruszony ser, wymieszać.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować  olejem.

Układać warstwami – ziemniaki, szpinak, masę jajeczno serową. Ostatnia warstwa powinna  być z ziemniaków.

Do śmietany dodać jajko i wymieszać, polać z wierzchu.

Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni,  po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec 2 godziny. Jakby kartofle się za bardzo przypiekały przykryć papierem do pieczenia.

file1301004828