Ziemniaki po szwajcarsku

24 marca 2011, dodał: Anka1910
Artykuł zewnętrzny

50 dag ziemniaków wyszorować i zagotować w skórkach. Od chwili zagotowania podgotować jeszcze z 3-4 minuty. Wyjąć z wody, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.

20 dag wędzonego boczku (ale nie parzonego) pokroić w cienkie plastry. Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki smalcu (4 dag), ułożyć na dnie patelni plastry boczku, na nich starte ziemniaki i ugnieść lekko, żeby powstał placek. Posypać go pieprzem i smażyć na małym ogniu. Gdy przy poruszaniu patelnią ziemniaczany plcek będzie sie na niej przesuwał, to znaczy że ziemniaki są gotowe. Wyłożyć je z patelni na talerz i podzielić na porcje.

  • Z uwagi na to, że wędzony boczek jest zwykle dość słony, ziemniaków lepiej już nie solić.

file1300977960



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co oznacza ochota na kwaśne?
Ochota na kwaśny smak może nie być tylko zachcianką, ale objawem choroby lub niedoborów...
Podwyżki cen prądu
Podwyżki cen energii mają być wyższe niż zapowiadał rząd. W drugiej połowie...
Banany, którymi można się zatruć…
Jakie banany kupować, a jakich unikać? Wiadomo, że banany są zdrowe, mają dużo potasu, regulują...
Przepis na długowieczność
Niemiecki lekarz Andreas Michelsen ogłosił, że nasze zdrowie w 91% zależy tylko od nas....