Zapiekanka ziemniaczana
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– 600 g ziemniaków
– 2 łyżki śmietany 30%
– 50 g startego sera Emmentalera
– 2 łyżki Przyprawy do Dań z Ziemniaków KAMIS
– 2 jajka
– 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki (0,5 cm). Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie ziemniaki odcedzić i lekko przestudzić. Przyprawę, roztrzepane jajka i śmietanę wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć ziemniaki, zalać masą śmietanową-jajeczną. Wierzch posypać startym serem. Zapiekać w piekarniku w temp. 180 stopni przez 30-40 minut na programie termoobieg.