Zapiekanka ziemniaczana

24 września 2010, dodał: Tomanek
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 600 g ziemniaków

– 2 łyżki śmietany 30%

– 50 g startego sera Emmentalera

– 2 łyżki Przyprawy do Dań z Ziemniaków KAMIS

– 2 jajka

– 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki (0,5 cm). Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie ziemniaki odcedzić i lekko przestudzić. Przyprawę, roztrzepane jajka i śmietanę wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć ziemniaki, zalać masą śmietanową-jajeczną. Wierzch posypać startym serem. Zapiekać w piekarniku w temp. 180 stopni przez 30-40 minut na programie termoobieg.

file1285311737