Zapiekanka z ziemniaków z bekonem i kuskusem w 30 min
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
4 duże ziemniaki
1/2 szklanki kuskusu
sól, cebula, olej
1/2 szklanki śmietany do zup
jajko, pieprz
20 dag wędzonego boczku
Wykonanie:
Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o małych oczkach. Kuskus zalewam 3/4 szklanki wrzącej wody i odstawiam na 10 min, potem łączę z ziemniakami. Cebulę obieram, siekam i obsmażam na 2 łyżkach oleju, dodaję kuskus. Mieszam. Naczynie żaroodporne smaruję olejem i wykładam do niego masę. Śmietanę mieszam z jajkiem, doprawiam solą i pieprzem. Polewam nią zapiekankę. Bekon kroję w kostkę i lekko podsmażam na łyżce oleju. Wykładam na wierzch potrawy. Zapiekam 15 min w temp. 180 stop. aż się zarumieni. Podaję na ciepło:)
Smacznego:)