Zapiekanka z ziemniaków i jajek

9 grudnia 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

kg ziemniaków
5 jajek na twardo
2 cebule
2 łyżki masła
15 dag tartego żółtego sera
maggi

szklanka śmietany 18 %
sól, pieprz
2 łyżki tartej bułki
szczypiorek

Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, pokroić w talarki. Jajka obrać, pociąć w plastry. Cebulę pokroić w talarki, podsmażyć na masełku. Blaszkę wysmarować  reszta masła, warstwami układać ziemniaki, cebulę i jajka. Każdą warstwę posypać żółtym serem i skropić maggi, na wierzchu powinna być warstwą ziemniaków. Śmietanę przyprawić sola i pieprzem, polać nią zapiekankę. Posypać tartą bułką i zapiec przez 20 minut w nagrzanym piekarniku. Przed podaniem posypać szczypiorkiem, koperkiem lub natką.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz