Zapiekanka z ziemniaków i jajek
Artykuł zewnętrzny
kg ziemniaków
5 jajek na twardo
2 cebule
2 łyżki masła
15 dag tartego żółtego sera
maggi
szklanka śmietany 18 %
sól, pieprz
2 łyżki tartej bułki
szczypiorek
Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, pokroić w talarki. Jajka obrać, pociąć w plastry. Cebulę pokroić w talarki, podsmażyć na masełku. Blaszkę wysmarować reszta masła, warstwami układać ziemniaki, cebulę i jajka. Każdą warstwę posypać żółtym serem i skropić maggi, na wierzchu powinna być warstwą ziemniaków. Śmietanę przyprawić sola i pieprzem, polać nią zapiekankę. Posypać tartą bułką i zapiec przez 20 minut w nagrzanym piekarniku. Przed podaniem posypać szczypiorkiem, koperkiem lub natką.