Zapiekanka z ziemniakami i szpinakiem

28 lutego 2014, dodał: Dorota
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
– 1/2 kg szpinaku
– kg ziemniaków
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 pęczka natki
– 4 jajka
– kostka sera feta
– kostka twarogu półtłustego
– 200 g 18%- procentowej śmietany
– 4 łyżki masła
– 100 g sera gouda w wiórkach
– gałka muszkatołowa
– sól i pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Osączyć, ostudzić i pokroić w plasterki. Szpinak i natkę opłukać, natkę posiekać. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Twaróg oraz ser feta pokruszyć. Rozgrzać 2 łyżki masła, zeszklić cebulę i czosnek. Partiami wkładać szpinak, smażyć, aż zwiędnie, przełożyć do miski. Dodać twaróg, ser feta, 3/4 natki, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszać ze śmietaną i jajkami. Naczynie do zapiekania posmarować 2 łyżkami masła. Ułożyć warstwami ziemniaki i szpinak. Zakończyć na ziemniakach i posypać wiórkami sera. Piec 20 min.  w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. Przed podaniem zapiekankę posypać resztą natki.