Zapiekanka z ziemniakami i szpinakiem

28 lutego 2014, dodał: Dorota
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
– 1/2 kg szpinaku
– kg ziemniaków
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 pęczka natki
– 4 jajka
– kostka sera feta
– kostka twarogu półtłustego
– 200 g 18%- procentowej śmietany
– 4 łyżki masła
– 100 g sera gouda w wiórkach
– gałka muszkatołowa
– sól i pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Osączyć, ostudzić i pokroić w plasterki. Szpinak i natkę opłukać, natkę posiekać. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Twaróg oraz ser feta pokruszyć. Rozgrzać 2 łyżki masła, zeszklić cebulę i czosnek. Partiami wkładać szpinak, smażyć, aż zwiędnie, przełożyć do miski. Dodać twaróg, ser feta, 3/4 natki, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszać ze śmietaną i jajkami. Naczynie do zapiekania posmarować 2 łyżkami masła. Ułożyć warstwami ziemniaki i szpinak. Zakończyć na ziemniakach i posypać wiórkami sera. Piec 20 min.  w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. Przed podaniem zapiekankę posypać resztą natki.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...