Zapiekanka z ziemniakami i szpinakiem

28 lutego 2014, dodał: Dorota
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
– 1/2 kg szpinaku
– kg ziemniaków
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 pęczka natki
– 4 jajka
– kostka sera feta
– kostka twarogu półtłustego
– 200 g 18%- procentowej śmietany
– 4 łyżki masła
– 100 g sera gouda w wiórkach
– gałka muszkatołowa
– sól i pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Osączyć, ostudzić i pokroić w plasterki. Szpinak i natkę opłukać, natkę posiekać. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Twaróg oraz ser feta pokruszyć. Rozgrzać 2 łyżki masła, zeszklić cebulę i czosnek. Partiami wkładać szpinak, smażyć, aż zwiędnie, przełożyć do miski. Dodać twaróg, ser feta, 3/4 natki, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszać ze śmietaną i jajkami. Naczynie do zapiekania posmarować 2 łyżkami masła. Ułożyć warstwami ziemniaki i szpinak. Zakończyć na ziemniakach i posypać wiórkami sera. Piec 20 min.  w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. Przed podaniem zapiekankę posypać resztą natki.



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...