Zapiekanka z ziemniakami i szpinakiem | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Zapiekanka z ziemniakami i szpinakiem

28 lutego 2014, dodał: Dorota
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
– 1/2 kg szpinaku
– kg ziemniaków
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 pęczka natki
– 4 jajka
– kostka sera feta
– kostka twarogu półtłustego
– 200 g 18%- procentowej śmietany
– 4 łyżki masła
– 100 g sera gouda w wiórkach
– gałka muszkatołowa
– sól i pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Osączyć, ostudzić i pokroić w plasterki. Szpinak i natkę opłukać, natkę posiekać. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Twaróg oraz ser feta pokruszyć. Rozgrzać 2 łyżki masła, zeszklić cebulę i czosnek. Partiami wkładać szpinak, smażyć, aż zwiędnie, przełożyć do miski. Dodać twaróg, ser feta, 3/4 natki, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszać ze śmietaną i jajkami. Naczynie do zapiekania posmarować 2 łyżkami masła. Ułożyć warstwami ziemniaki i szpinak. Zakończyć na ziemniakach i posypać wiórkami sera. Piec 20 min.  w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. Przed podaniem zapiekankę posypać resztą natki.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Czego nie mówić będąc w związku? 1. Nie masz nic do gadania. Chodzi o wszystkie zdania ograniczające...
Jedzenie, które zmniejsza ryzyko ch…
Nowe badania opublikowane w czasopiśmie "BMC Medicine" przekonują, że jedząc orzechy zamiast jajek możemy...
Podwyżka renty socjalnej
Sejm zajmuje się projektem podwyżki renty socjalnej. Świadczenie ma wzrosnąć aż trzykrotnie! Dzięki...
Tabletka "po" od 15 roku życia
Co sądzicie o zgodzie na dostęp bez recepty do antykoncepcji po stosunku dla...