Zapiekanka z ziemniakami i pieczarkami
Artykuł zewnętrzny
Składniki
- 10 ugotowanych ziemniaków
- 100 g pieczarek
- 40 g żółtego sera
- 2 plasterki szynki
- 2,5 łyżki oliwy
- 3 jajka
- 150 g śmietany 18%
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebulka
- sól i pieprz
Przygotowanie
Ugotowane ziemniaki kroję w plasterki, pieczarki również. Cebulę w cieniutkie plasterki lub drobną kostkę, czosnek drobno. Wędlinę w paseczki.W miseczce mieszam śmietanę z oliwa i jajkami, dodaję starty ser żółty, sól i pieprz.
Do żaroodpornego naczynia wlewam kroplę oliwy, smaruję a potem układam ziemniaki, pieczarki, cebulę, czosnek, polewam częścią sosu i znów ziemniaki, cebula, czosnek, pieczarki i wędlina, wlewam sos do końca.
Wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika, piekę około 20-30 minut (bez przykrycia). Smacznego