Zapiekanka z makaronem i warzywami

8 kwietnia 2013, dodał: jadziam
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 200g makaronu
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cukinie młode (soczyste i chrupiące)
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula
  • 100g pomidorków  koktajlowych
  • 50g masła roślinnego w  kostce
  • ¼ szklanki wywaru warzywnego
  • 200g śmietany 18%
  • 150g startego sera żółtego
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz czarny do smaku
  • Szczypta  słodkiej papryki
  • Oliwa

Przygotowanie:

  • Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Strąki papryki i cukinię myjemy, papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy paski. Cukinii nie obieramy, odcinamy końcówki i kroimy w plasterki.
  •  Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, gdy cebula się zeszkli dodajemy paprykę, przyprawiamy solą i pieprzem, podlewamy wywarem warzywnym, dusimy ok. 8 minut.
  • Na osobną patelnię wrzucamy cukinię, delikatnie solimy, smażymy krótko- 4-5 minut, cukinia zmięknie i puści sok.
  •  Przygotowujemy sos: Śmietanę mieszamy z jajkiem, przyprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, papryką. Do sosu dodajemy 2/3 żółtego sera i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, w naczyniu układamy warstwami makaron, paprykę, polewamy częścią sosu, dodajemy cukinię, na koniec pomidorki, zalewamy resztą sosu.
  • Posypujemy pozostałym serem. Zapiekamy w temp. 180°C ok. 15-20 min.

 

file1365451468