Zapiekanka z makaronem i warzywami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 200g makaronu
- 1 papryka czerwona
- 2 cukinie młode (soczyste i chrupiące)
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 1 cebula
- 100g pomidorków koktajlowych
- 50g masła roślinnego w kostce
- ¼ szklanki wywaru warzywnego
- 200g śmietany 18%
- 150g startego sera żółtego
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz czarny do smaku
- Szczypta słodkiej papryki
- Oliwa
Przygotowanie:
- Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Strąki papryki i cukinię myjemy, papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy paski. Cukinii nie obieramy, odcinamy końcówki i kroimy w plasterki.
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, gdy cebula się zeszkli dodajemy paprykę, przyprawiamy solą i pieprzem, podlewamy wywarem warzywnym, dusimy ok. 8 minut.
- Na osobną patelnię wrzucamy cukinię, delikatnie solimy, smażymy krótko- 4-5 minut, cukinia zmięknie i puści sok.
- Przygotowujemy sos: Śmietanę mieszamy z jajkiem, przyprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, papryką. Do sosu dodajemy 2/3 żółtego sera i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, w naczyniu układamy warstwami makaron, paprykę, polewamy częścią sosu, dodajemy cukinię, na koniec pomidorki, zalewamy resztą sosu.
- Posypujemy pozostałym serem. Zapiekamy w temp. 180°C ok. 15-20 min.