Zapiekanka z łososia i ziemniaków
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
• 50 dkg filetów z łososia
• 2 cebule
• 8 ugotowanych ziemniaków
• 3 łyżki masła
• 1 łyżeczka posiekanego koperku
• 3 jajka
• 2/3 szklanki mleka
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę masła, zeszklić na nim cebulę. Ziemniaki pokroić w plastry. Umytego i osuszonego łososia pokroić w grubą kostkę lub poprzeczne plastry. Małe, żaroodporne naczynia posmarować masłem. Warstwami układać na przemian ziemniaki, cebulkę i łososia każdą warstwę przyprawić i oprószyć koperkiem. Jajka zmiksować z mlekiem i zalać nimi naczynia do zapiekania. Piec w temperaturze 220 stopni C aż jajka wymieszane z mlekiem się zetną. Podawać z zielonymi dodatkami.