Zapiekanka z kapusty i mięsa mielonego
składniki:
główka białej kapusty włoskiej około 60 dag
40 dag mięsa mielonego
2 cebule
czosnek
łyżka oleju
łyżka papryki słodkiej, pieprz, sól, kmin rzymski, curry
6 łyżek bułki tartej
4 jaja
masło do smarowania formy
uwaga: można dodać do zapiekanki ulubione warzywa np: paprykę, cukinię, kabaczek czy pomidory koktajlowe, na koniec warto posypać danie ulubionymi ziołami np: koperkiem, natką pietruszki, można też wykonać dip czosnkowy.
Kapustę kroimy w cienkie plastry usuwając głąb. Gotujemy około 5 minut w osolonym wrzątku. Osączamy na sitku i hartujemy zimna wodą.
Cebulę i czosnek siekamy, szklimy na oleju. Dodajemy mięso, mieszamy, smażymy około 15 minut. Dodajemy kapustę. Doprawiamy do smaku. Dusimy około 10 minut.
Zdejmujemy z ognia. Wsypujemy tartą bułkę, wbijamy jajka i mieszamy, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 45 minut w temp 180 stopni. C, p;od koniec pieczenia całość można posypać tartym żółtym serem.