Zapiekanka z kapusty i mięsa mielonego

22 września 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

 

główka białej kapusty włoskiej około 60 dag

40 dag mięsa mielonego

2 cebule

czosnek

łyżka oleju

łyżka papryki słodkiej, pieprz, sól, kmin rzymski, curry

6 łyżek bułki tartej

4 jaja

masło do smarowania formy

uwaga: można dodać do zapiekanki ulubione warzywa np: paprykę, cukinię, kabaczek czy pomidory koktajlowe, na koniec warto posypać danie ulubionymi ziołami np: koperkiem, natką pietruszki, można też wykonać dip czosnkowy.

 

Kapustę kroimy w cienkie plastry usuwając głąb. Gotujemy około 5 minut w osolonym wrzątku. Osączamy na sitku i hartujemy zimna wodą.

Cebulę i czosnek siekamy, szklimy na oleju. Dodajemy mięso, mieszamy, smażymy około 15 minut.  Dodajemy kapustę. Doprawiamy do smaku. Dusimy około 10 minut.

Zdejmujemy z ognia. Wsypujemy tartą bułkę, wbijamy jajka i mieszamy, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 45 minut w temp 180 stopni. C, p;od koniec pieczenia całość można posypać tartym żółtym serem.