Zapiekanka warzywna z brokułami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– 1 mały kalafior
– 1 mała główka brokułów
– 1 duża cukinia
– 2-3 dojrzałe pomidory
– sól i pieprz
– bazylia i oregano
– mały kubeczek śmietany
– żółty ser
– szklanka mleka
– oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Kalafior i brokuły podzielić na różyczki i podgotować (osobno) w lekko osolonej wodzie z mlekiem (ok. 10 min.). Wyjąć i odsączyć. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Cukinię wydrążyć, pokroić w plastry, posypać bazylią i leciutko podsmażyć. Pomidory pokroić w plastry, także podsmażyć. Układać naprzemiennie warstwami. Doprawić przyprawami. Ser zetrzeć, wymieszać ze śmietaną, zalać warzywa. Zapiekać ok. 10 min. Podawać z pomidorami.