Zapiekanka serowa ze szpinakiem i brokułami
Artykuł zewnętrzny
Polecam pyszne i szybkie danie, idealne na rozpoczęcie wiosny: zapiekankę serową z dużą ilością szpinaku i brokułów. Doskonale komponuje się z czerwonym winem. Zapiekanka jest lekka i błyskawicznie się ją przyrządza, nie potrzeba dużo składników. Oczywiście można ją dowolnie modyfikować, np: zaserwować z posiekanym szczypiorkiem lub innymi świeżymi ziołami. Można ją wzbogacić o papryczkę chili, dymkę, kawałki chorizo, zamiast cukinii można ją wykonać z kabaczkiem lub dynią.
składniki:
1 cukinia
szklanka szpinaku
pół brokuła
cebula
2 ząbki czosnku
30 gram tartej mozzarelli 4 jaja
sól i pieorz
gałka muszkatołowa
łyzka masła
Cebule pokroić w kostkę, czosnek posiekać i całość zeszklić na masełku. Dodać pokrojoną cukinię i szpinak, chwilkę dusić, doprawić do smaku. Roztrzepać jajka i wlać na patelnię z warzywami. Całość dokładnie wymieszać i umieścić w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Posypać serem i zapiec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.