Zapiekanka ryżowa z warzywami

28 sierpnia 2012, dodał: [email protected]
Artykuł zewnętrzny

  • 30 dag ryżu
  • 2 marchewki
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 pietruszka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 30 dag szynki wieprzowej
  • 30 dag sera żółtego
  • słoiczek papryki konserwowej
  • 1 cebula
  • 8 łyżek oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklana wywaru bulionowego
  • 1 serek topiony
  • keczup do polania

Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko. Następnie ogórki kiszone pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę ugotować. Po ugotowaniu zdjąć skórkę i pokroić w słupki (można także w kostkę). Szynkę wieprzową pokroić w kwadraciki. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z ryżem. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego margaryną. Następnie pokroić cebulkę w kostkę. Olej rozgrzać na patelni. Dać cebulę. Lekko przyrumienić. Dodać mąkę i podsmażyć jeszcze chwilę. Dolać mleko i bulion warzywny. Gdy zacznie się gotować dodać serek topiony i czekać aż się roztopi. Tak przygotowanym sosem polać po zapiekance. Posypać kukurydzą po sosie. Zetrzeć na to żółty ser. Piec ok. 40 minut w 180 st. Po upieczeniu polać keczupem.

file1346169379



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...