Zapiekanka ryżowa z warzywami

28 sierpnia 2012, dodał: [email protected]
Artykuł zewnętrzny

  • 30 dag ryżu
  • 2 marchewki
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 pietruszka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 30 dag szynki wieprzowej
  • 30 dag sera żółtego
  • słoiczek papryki konserwowej
  • 1 cebula
  • 8 łyżek oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklana wywaru bulionowego
  • 1 serek topiony
  • keczup do polania

Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko. Następnie ogórki kiszone pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę ugotować. Po ugotowaniu zdjąć skórkę i pokroić w słupki (można także w kostkę). Szynkę wieprzową pokroić w kwadraciki. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z ryżem. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego margaryną. Następnie pokroić cebulkę w kostkę. Olej rozgrzać na patelni. Dać cebulę. Lekko przyrumienić. Dodać mąkę i podsmażyć jeszcze chwilę. Dolać mleko i bulion warzywny. Gdy zacznie się gotować dodać serek topiony i czekać aż się roztopi. Tak przygotowanym sosem polać po zapiekance. Posypać kukurydzą po sosie. Zetrzeć na to żółty ser. Piec ok. 40 minut w 180 st. Po upieczeniu polać keczupem.

file1346169379