Zapiekanka ryżowa z warzywami
- 30 dag ryżu
- 2 marchewki
- 3 ogórki kiszone
- 1 pietruszka
- 1/2 puszki kukurydzy
- 30 dag szynki wieprzowej
- 30 dag sera żółtego
- słoiczek papryki konserwowej
- 1 cebula
- 8 łyżek oleju
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklana wywaru bulionowego
- 1 serek topiony
- keczup do polania
Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko. Następnie ogórki kiszone pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę ugotować. Po ugotowaniu zdjąć skórkę i pokroić w słupki (można także w kostkę). Szynkę wieprzową pokroić w kwadraciki. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z ryżem. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego margaryną. Następnie pokroić cebulkę w kostkę. Olej rozgrzać na patelni. Dać cebulę. Lekko przyrumienić. Dodać mąkę i podsmażyć jeszcze chwilę. Dolać mleko i bulion warzywny. Gdy zacznie się gotować dodać serek topiony i czekać aż się roztopi. Tak przygotowanym sosem polać po zapiekance. Posypać kukurydzą po sosie. Zetrzeć na to żółty ser. Piec ok. 40 minut w 180 st. Po upieczeniu polać keczupem.