Zapiekanka ryżowa z mięsem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 200 g ryżu
- 50 dag mięsa mielonego
- 1 cebula
- 6 plastrów żółtego sera
- 1 łyżka oleju
- 1 sos słodko-kwaśny (400 ml)
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki ziół (bazylia, oregano)
- szczypta pieprzu
Ryż ugotować na sypko. Sos wymieszać z przecierem.
Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso mielone, usmażyć.
Formę do zapiekania wysmarować cienko olejem, wyłożyć 1/2 ryżu, 1/2 warstwę mięsa, 1/2 sosu i znów ryż, mięso i sos.
Obsypać przyprawami, ułożyć plastry sera.
Piec w 180*C, aż ser się roztopi ok. 20 min.