Zapiekanka mięsna na krakersach

25 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Zapiekanka mięsna na krakersach

Bardzo szybkie , łatwe danie. Można podawać jako danie obiadowe na ciepło lub jako zimna przystawkę .

Czas : 1 godzina

Składniki : 1 paczka krakersów ( ja biorę Lajkonika )( 18 dag )
½ kg mięsa mielonego
3 cebule
35 dag sera Chedar
20 dag podsmażonych pieczarek
sól
pieprz
oregano
tłuszcz do podsmażania

Cebule drobno usiekać i podsmażyć na złoto. Do cebuli dodać mięso i smażyć na rumiano. Doprawić solą , pieprzem , oregano . Foremkę do zapiekania ( prostokątną) wysmarować tłuszczem . Na dno położyć warstwę krakersów. Na to wyłożyć ½ mięsa , posypać 1/3 utartego sera .Przykryć następną warstwą krakersów. Jako środkową warstwę położyć pieczarki . Posypać 1/3 sera . Znów położyć resztę krakersów . Jako ostatnią warstwę położyć resztę mięsa i posypać ją serem . Wstawić do gorącego piekarnika ( 180 stopni )na środkową półkę i piec 20-30 minut uważając by ser się nie przypalił .

Można podawać na zimno lub podgrzewać gdy zostanie

 

nadesłane: Babciagramolka