Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
składniki:
– makaron świderki 400 gram
– 9 pieczarek
– 2 cebule
– 2 wędzone udka z kurczaka
– żółty ser 300 gram
– majonez 100 ml
– ketchup pikantny 100 ml
-śmietana 18 % 250 ml
– sól, pieprz
Cebulę pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce. Makaron ugotować w tradycyjny sposób. Pieczarki pokroić w plasterki. Na dno rondelka wlać olej, wrzucić pieczarki i podsmażyć. Po chwili dodać cebulę, doprawić do smaku. Smażyć kilka minut.
Przygotować sos: w niewielkim naczyniu połączyć majonez, ketchup, śmietanę, sól i wymieszać. Udko z kurczaka obrać ze skórki i kości i podzielić mięso na małe kawałki. Na dno naczynia do zapiekania wyłożyć pieczarki, połowę porcji makaronu. Całość pokryć połowa sosu. Następnie ułożyć kolejna warstwę mięsa i przykryć pozostała częścią makaronu, polać sosem, posypać resztą mięsa. Na zakończenie ułożyć warstwę startego sera. Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 30 minut, gotową zapiekanka można posypać ziołami, natka itp.