Zapiekanka gołąbkowa

28 stycznia 2018, dodał: ola951
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 250 ml śmietany 30%
  • 5 jajek
  • 3 torebki ryżu
  • 3 łyżki otrębów
  • sól, pieprz
  • słodka papryka mielona
  • ostra papryka mielona
  •  dodatkowe ulubione przyprawy
  • olej do smażenia

Sposób przyrządzenia:

Ugotować ryż w osolonej wodzie, i ostudzić. Cebulę i czosnek obierać i drobno posiekać,  następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Kapustę sparzyć wrzątkiem osuszyć i poszatkować. Mięso mielone przyprawić. Do mięsa dodać  1 jajko, otręby, całość wymieszać ręką, aby wszystkie składniki się połączyły. Dodać  ugotowany, ostudzony ryż oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i wymieszać  wszystko łyżką.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie  ułożyć warstwę poszatkowanej kapusty, na kapustę wyłożyć  połowę mięsa z ryżem. Czynność powtórzyć do wyczerpania składników (3 warstwy). Jajka mieszamy ze śmietanę, przyprawić solą i pieprzem, połączyć i polać zawartość w naczyniu żaroodpornym.

 

fot: redakcja