Zapiekanka gołąbkowa

28 stycznia 2018, dodał: ola951
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 250 ml śmietany 30%
  • 5 jajek
  • 3 torebki ryżu
  • 3 łyżki otrębów
  • sól, pieprz
  • słodka papryka mielona
  • ostra papryka mielona
  •  dodatkowe ulubione przyprawy
  • olej do smażenia

Sposób przyrządzenia:

Ugotować ryż w osolonej wodzie, i ostudzić. Cebulę i czosnek obierać i drobno posiekać,  następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Kapustę sparzyć wrzątkiem osuszyć i poszatkować. Mięso mielone przyprawić. Do mięsa dodać  1 jajko, otręby, całość wymieszać ręką, aby wszystkie składniki się połączyły. Dodać  ugotowany, ostudzony ryż oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i wymieszać  wszystko łyżką.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie  ułożyć warstwę poszatkowanej kapusty, na kapustę wyłożyć  połowę mięsa z ryżem. Czynność powtórzyć do wyczerpania składników (3 warstwy). Jajka mieszamy ze śmietanę, przyprawić solą i pieprzem, połączyć i polać zawartość w naczyniu żaroodpornym.

 

fot: redakcja

 



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...