Zapiekanka gołąbkowa
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1 kg białej kapusty
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 250 ml śmietany 30%
- 5 jajek
- 3 torebki ryżu
- 3 łyżki otrębów
- sól, pieprz
- słodka papryka mielona
- ostra papryka mielona
- dodatkowe ulubione przyprawy
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Ugotować ryż w osolonej wodzie, i ostudzić. Cebulę i czosnek obierać i drobno posiekać, następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Kapustę sparzyć wrzątkiem osuszyć i poszatkować. Mięso mielone przyprawić. Do mięsa dodać 1 jajko, otręby, całość wymieszać ręką, aby wszystkie składniki się połączyły. Dodać ugotowany, ostudzony ryż oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i wymieszać wszystko łyżką.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę poszatkowanej kapusty, na kapustę wyłożyć połowę mięsa z ryżem. Czynność powtórzyć do wyczerpania składników (3 warstwy). Jajka mieszamy ze śmietanę, przyprawić solą i pieprzem, połączyć i polać zawartość w naczyniu żaroodpornym.
fot: redakcja