Zapiekanka dyniowo-miodowa
Artykuł zewnętrzny
Halloween już za nami – czy macie w domu stosowną dekorację z dyni? Polecam Waszej uwadze także dynię jako wyjątkowo zdrowe warzywo o wielkim bogactwie witamin i minerałów, które możecie przyrządzić na wiele sposobów. Może skusicie się na pyszną halloweenową zapiekankę? Ostrzegam – będzie strrrrasznie smaczna, więc warto zrobić ją w rozmiarze XXL na dokładki dla domowych łasuchów!
Składniki:
1 dynia – ok. 2 kg
300 g ryżu
4 łyżki miodu
150 ml bulionu warzywnego
sól, curry, kminek do smaku
Przygotowanie:
Ryż ugotować wg przepisu. Dynię obrać lub wydrążyć, aby wydobyć z niej miąższ i pokroić go na kawałki ok. 2×2 cm. W naczyniu żaroodpornym lub garnku rzymskim umieścić ugotowany ryż wymieszany z curry, na nim układać kawałki dyni, posypując je równomiernie pozostałymi przyprawami.
Bulion warzywny wymieszać z miodem i polać już przygotowaną zapiekankę, następnie zapiekać ją w piekarniku ok. 45 minut w temp. 180 stopni.
Smacznego!
Czy już jedliście danie z dynią w roli głównej w tym sezonie? Podzielcie się swoim ulubionym przepisem!