Zapiekanka z ziemniaków
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 1,5 kg ziemniaków,
- 2 papryki czerwone lub mieszane,
- 3 średnie cebule,
- 15dag żółtego sera tartego,
- 4 jajka,
- 20dag boczku,
- 30dag parówek lub resztek wędlin,
- pieprz i inne przyprawy
Boczek i cebulę pokroić w plasterki, podsmażyć na patelni. Ziemniaki pokroić w plasterki i podgotować przez około 10min. W naczyniu żaroodpornym ułożyć na przemian na dnie
-część boczku z cebulą
-ziemniaki
-paprykę
-parówki lub resztki wędlin
-ziemniaki itd
Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. W między czasie rozbełtać 4 całe jajka z wegetą lub innymi przyprawami. Po upływie 15min dodać rozbełtane jajka, posypać żółtym serem i zapiekać do upieczenia 10-15min.