Zapiekane rurki po bolońsku
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI: • 40 dag makaronu rurki • 30 dag mięsa mielonego • 2 cebule • Puszka pomidorów bez skórki • 10 dag sera żółtego • 4 łyżki marynowanych oliwek • 2 ząbki czosnku • 4 łyżki posiekanej bazylii • 2 łyżki oliwy • 2 łyżki masła • Suszony tymianek, mielona papryka, sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, osączyć. Cebule posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać mięso mielone i smażyć razem, aż będzie brązowe. Wymieszać z rozgniecionymi widelcem pomidorami (z zalewą) oraz pokrojonymi w plasterki oliwkami i 2 łyżkami posiekanej bazylii. Dusić na małym ogniu 10 minut. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Mięso z sosem pomidorowym doprawić zmiażdżonym czosnkiem, tymiankiem, papryką, solą i pieprzem. Do przygotowanej formy włożyć makaron i mięso z sosem, delikatnie wymieszać. Wierzch zapiekanki posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i zapiekać 30 minut, aż ser się roztopi. Gotowe danie posypać resztą bazylii.