Zapiekane rurki po bolońsku

27 marca 2013, dodał: marika1503
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
• 40 dag makaronu rurki
• 30 dag mięsa mielonego
• 2 cebule
• Puszka pomidorów bez skórki
• 10 dag sera żółtego
• 4 łyżki marynowanych oliwek
• 2 ząbki czosnku
• 4 łyżki posiekanej bazylii
• 2 łyżki oliwy
• 2 łyżki masła
• Suszony tymianek, mielona papryka, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, osączyć. Cebule posiekać,
zeszklić na oliwie. Dodać mięso mielone i smażyć razem, aż będzie
brązowe. Wymieszać z rozgniecionymi widelcem pomidorami (z zalewą) oraz
pokrojonymi w plasterki oliwkami i 2 łyżkami posiekanej bazylii. Dusić
na małym ogniu 10 minut. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Mięso
z sosem pomidorowym doprawić zmiażdżonym czosnkiem, tymiankiem,
papryką, solą i pieprzem. Do przygotowanej formy włożyć makaron i
mięso z sosem, delikatnie wymieszać. Wierzch zapiekanki posypać startym
żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i zapiekać 30
minut, aż ser się roztopi. Gotowe danie posypać resztą bazylii.

file1364382153



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...