Zapiekane pomidory faszerowane wołowiną z włoską ricottą i grzankami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
3 duże pomidory
wołowina 10 dag
2 średnie cebule
1 papryka
natka pietruszki
ricotta 100 g
śmietana 12% 3 łyżki
olej do smażenia
sól morska, oregano
Przygotowanie:
Pomidory umyć, odkroić wierzchnią część, środki wydrążyć, usuwając miąższ. Wołowinę pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać na drobno – wrzucić na rozgrzaną patelnię i podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i jeszcze chwilę smażyć. Dodać sól i oregano, wymieszać. Następnie wypełnić pomidory farszem, zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika. Zapiekać ok. 20 minut w temp. ok. 150 stopni. na talerzu wymieszać ricottę ze śmietaną, dodać pietruszkę i udekorować z boku grzankami. Na takiej „pierzynce” układać zapieczone pomidorki – smacznego:)