Zapiekane naleśniki w sosie pomidorowym
Składniki:
6 naleśników
30dag.cienkiej kiełbasy
1/2 puszki czerwonej fasoli
15dag.pieczarek
1 cebula
15 dag.sera żółtego
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów krojonych
łyżka koncentratu pomidorowego
tabasco
oregano
bazylia
sól
pieprz
cukier
olej do smażenia
przyprawa warzywna
Przygotowanie:
Kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce. Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Czosnek obrać i posiekać. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Na rozgrzany na patelni olej dodać pomidory z puszki, po czym je rozgnieść, dodać koncentrat pomidorowy, czosnek oraz przyprawy: tabasco, bazylię, oregano, sól, pieprz, cukier do smaku i przyprawy warzywnej.Wymieszać i dusić na małym ogniu ok. 10 min. Zdjąć z ognia, odstawić.Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i zdjąć z ognia. Na pozostałym oleju zrumienić cebulę, dodać pieczarki, podsmażyć, oprószyć solą i pieprzem, po czym dodać czerwoną fasolę, wymieszać i podsmażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać wcześniej podsmażoną kiełbasę oraz pół szklanki wcześniej przygotowanego sosu pomidorowego, wymieszać, chwilę poddusić po czym zdjąć z ognia, ostudzić.
Naleśniki nadziewać farszem, zwijać jak gołąbki.Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Ułożyć naleśniki, polać pozostałym sosem pomidorowym. Posypać serem żółtym. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i zapiekać naleśniki 10 minut.Podawać na gorąco.