Zapiekane naleśniki w sosie pomidorowym

25 września 2013, dodał: Gad
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

6 naleśników

30dag.cienkiej kiełbasy

1/2 puszki czerwonej fasoli

15dag.pieczarek

1 cebula

15 dag.sera żółtego

2 ząbki czosnku

puszka pomidorów krojonych

łyżka koncentratu pomidorowego

tabasco

oregano

bazylia

sól

pieprz

cukier

olej do smażenia

przyprawa warzywna

Przygotowanie:

Kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce. Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Czosnek obrać i posiekać. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Na rozgrzany na patelni olej dodać pomidory z puszki, po czym je rozgnieść, dodać koncentrat pomidorowy, czosnek oraz przyprawy: tabasco, bazylię, oregano, sól, pieprz, cukier do smaku i przyprawy warzywnej.Wymieszać i dusić na małym ogniu ok. 10 min. Zdjąć z ognia, odstawić.Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć pokrojoną w kostkę  kiełbasę i zdjąć z ognia. Na pozostałym oleju zrumienić cebulę, dodać pieczarki, podsmażyć, oprószyć solą i pieprzem, po czym dodać czerwoną fasolę, wymieszać i podsmażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać wcześniej podsmażoną kiełbasę oraz pół szklanki wcześniej przygotowanego sosu pomidorowego, wymieszać, chwilę poddusić po czym zdjąć z ognia, ostudzić.
Naleśniki nadziewać farszem, zwijać jak gołąbki.Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Ułożyć naleśniki, polać pozostałym sosem pomidorowym. Posypać serem żółtym. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i zapiekać naleśniki 10 minut.Podawać na gorąco.