Zapiekane naleśniki nadziewane mięsem

27 października 2021, dodał: Ewelina Szadkowska
Artykuł zewnętrzny

Jesień to czas, kiedy na naszych stołach królują gorące dania zapewniające uczucie sytości, które zaspokajają nasze zwiększone zapotrzebowanie na kalorie. Warto wówczas częściej używać piekarnika, by stworzyć pyszne dania dla całej rodziny. Dziś proponujemy Wam naleśniki w nietypowej odsłonie, a zarazem dość proste w przygotowaniu. Gwarantujemy, że rozsmakuje się w nich cała rodzina:) Podstawą tego dania są oczywiście lubiane przez wszystkich naleśniki, które możecie upiec wg własnego przepisu lub zainspirować się naszym przepisem, który znajdziecie TUTAJ. Później pozostaje już tylko nadzianie ich farszem, zapieczenie i gotowe!

nalesniki faszerowane mięsem mielonym

Składniki:

10 usmażonych naleśników
25 dkg mięsa (polecamy indycze, ale może być też inne)
1 czerwona papryka
pół średniej cukinii
10 dag żółtego sera
3 łyżki oleju rzepakowego
przyprawy wg uznania: sól, pieprz, majeranek, kminek itp.

Przygotowanie:
Mięso zmielić, wymieszać z przyprawami i odstawić, aby smaki się wymieszały. Paprykę umyć i drobno pokroić, cebulę posiekać – wrzucić razem z mięsem na patelnię i lekko przesmażyć. Ser zetrzeć na tarce.
Tak powstały farsz wykładać na środek każdego naleśnika, zawijając je tak, żeby powstałe z nich rurki miały zawinięte końce (inaczej farsz może zacząć wypływać przy zapiekaniu.
Blachę wysmarować olejem i ułożyć naleśniki dość ściśle – jeden przy drugim. Tak ułożone posypać startym serem i zapiekać w rozgrzanym piekarniku ok. godziny.
Smacznego!

A jaka wersja naleśników smakuje Wam najbardziej jesienią? Piszcie w komentarzach!