Zapiekane gniazdka z mięsno-warzywnym sosem
Składniki:
25dag.makaronu spagetti
25 dag.mięsa mielonego
1cebula
1marchew
2 pomidory
1/2 puszki kukurydzy
2 jaja
1/2 szkl.mleka
10 dag.sera żółtego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
oregano
sól
pieprz
szklanka wody
olej 3 łyżki
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i odcedzić.Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć mięso mielone, po czym zdjąć z ognia. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć z cebulą, podsmażyć kilka minut.Dodać do podsmażonego mięsa. Na patelni podsmażyć obrane ze skórki i pokrojone pomidory, po czym wrzucić wszystkie składniki uprzednio podsmażone do garnka. Wlać szklankę wody. Dodać odsączoną kukurydzę i dusić 5 min. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić oregano, solą i pieprzem do smaku,wymieszać i jeszcze chwilę poddusić.
Szklane naczynie żaroodporne posmarować olejem. Makaron zwijać w „gniazda” układać jedno przy drugim. Do każdego włożyć porcję przygotowanego sosu.
Rozgrzać piekarnik do temp. 190 stopni. Roztrzepać jaja, dodać mleko, posolić i oprószyć pieprzem. Następnie zalać makaronowe gniazda. Wstawić do piekarnika. Po 25 min pieczenia posypać startym żółtym serem i piec jeszcze ok.10 minut.
Na koniec udekorować natką pietruszki i podawać na gorąco.