Ograniczenia wychodzenia z domu powodują, że gromadzimy zapasy żywności, które mają nam służyć przez czas dłuższy. Czy długoterminowa żywność może być jednocześnie zdrowa? Tak, jedno nie wyklucza drugiego! Zobacz jakie produkty mogą nam to zapewnić!
-
Sałatka i ryba w jednym – zdrowie płynące z witamin i kwasów omega-3
Zapasy muszą być nie tylko praktyczne, lecz także zdrowe. Uzupełniając domową spiżarnię, warto sięgać po produkty bogate w wartościowe składniki wzmacniające odporność takie jak kwasy omega-3. Gdzie ich szukać i dlaczego są takie ważne? Najwięcej kwasów omega-3 znajduje się w rybach morskich. Kwasy te działają korzystnie na układ immunologiczny i krwionośny. Dodatkowo redukują stres i wspomagają walkę z depresją czy po prostu obniżonym nastrojem. Co więcej, kwasy omega-3 działają kojąco na wszelkie stany zapalne w organizmie i stymulują jego regenerację. Gdy w grę wchodzą domowe zapasy, sałatki Salatino stanowią optymalny sposób na to, by mieć zdrowe ryby zawsze w zasięgu ręki. I to w pysznym wydaniu!
-
Gotowe dania na bazie morskich ryb – moc inspiracji!
Gdy chodzi o zapasy, liczy się przede wszystkim łatwość przechowywania. Produkty, które można umieścić w szafkach czy na półkach spiżarni, a nie jedynie w lodówce, to podstawa, kiedy w grę wchodzi domowy survival. Warto sięgać po produkty, które zachowują świeżość nawet w temperaturze pokojowej, a przy tym nie zawierają konserwantów. Przykład: sałatki Salatino w praktycznych opakowaniach, które można przechowywać jedną na drugiej w szafce, lodówce czy podręcznym schowku. Dodatkowy plus: Salatino można zjeść solo lub potraktować jako bazę do prostych i wartościowych dań. Wystarczy dodać do sałatki ulubiony sos i przyprawy, podać razem z makaronem czy ryżem lub po prostu podgrzać i zjeść z ulubionym pieczywem.
-
Długotrwałe a jednocześnie świeże? Tak, to możliwe!
Ryż, kasza, makaron – takie produkty najczęściej kupuje się na zapas. Powód: długi termin przydatności. Co ważne, również gotowe produkty mogą być przechowywane przez długi czas, a przy tym zachowywać świeżość. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia obróbka termiczna i opakowanie. Sałatki Salatino w procesie produkcji poddawane są temperaturze 100 stopni Celsjusza, a następnie są szczelnie pakowane. Takie podejście sprawia, że nie potrzebują konserwantów i wyróżnia je wysoka trwałość. Przez długi czas zachowują wartość odżywczą i zdrowotną, w tym cenne kwasy omega-3 czy witaminy A, D, E czy PP zawarte w rybach i warzywach.
-
Smak nade wszystko!
Zawartość domowej spiżarni powinna być przede wszystkim smaczna. Aromatyczne sosy, zioła, zdrowe warzywa i ryby to połączenie odpowiednie zarówno na aktywny dzień, jak i czas spędzany w domu. Gotowe dania zachomikowane w domowej spiżarni nie muszą być jednak minimalistyczne. Komosa ryżowa, kuskus, soczewica, a nawet kasztany czy fasolka szparagowa w połączeniu z lekkostrawnym tuńczykiem – zdrowe i zbilansowane sałatki stanowią najlepszy dowód na to, że bez względu na miejsce i okoliczności można zjeść niczym w modnej restauracji.
-
Żywność funkcjonalna – na ratunek dla zdrowia!
Gdy chcemy zapewnić sobie określony wpływ diety na zdrowie, dobrze jest sięgać po żywność funkcjonalną. To jedzenie o tak skomponowanym składzie, by wspomagało określone funkcje organizmu. Wciąż niewiele osób wie jednak o istnieniu takich produktów. Nic dziwnego – warunki stawiane żywności funkcjonalnej spełnia tylko około 5-10 procent dostępnych w Polsce produktów1. Wśród nich znajduje się Salatino o dużej zawartości morskich ryb, warzyw i optymalnej kompozycji ziół i przypraw.
Prosty skład, brak konserwantów, maksimum smaku i wartości odżywczych – tymi zasadami warto kierować się, uzupełniając domową spiżarnię o wartościowe zapasy.
1 Mielcarek Agnieszka (2016), „Żywność funkcjonalna”. Źródło: https://www.pfm.pl/artykuly/zywnosc-funkcjonalna/1514 (data dostępu: 16.03.2020.)
zobacz więcej: salatino.pl