Zamiast obiadu
Składniki:
10 plasterków gotowanego wędzonego boczku
1 średni pomidor
1 średni konserwowy ogórek
5 plastrów salami
5 marynowanych pieczarek
1 tortilla (placek)
15 zielonych oliwek bez pestek
½ puszki konserwowej kukurydzy
1 suszony pomidor
Sos:
3 łyżki majonezu
3 łyżki zalewy z kukurydzy
2 ząbki czosnku
¼ łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu
Wykonanie:
Pomidora i ogórka kroimy w ósemki. Plastry salami zwijamy w ruloniki i przekrajamy je na pół. Pieczarki kroimy na połowy. Kukurydzę osączamy z zalewy. Suszonego pomidora kroimy w paseczki. Tortillę podsuszamy lekko w piekarniku i kroimy na 7 trójkątów. Plasterki boczku kładziemy na zimnej, suchej patelni, włączamy gaz (najmniejszy możliwy płomień) i wytapiamy boczek.
Wszystkie składniki sosu wkładamy do blendera i miksujemy na gładki sos.
Składniki przystawki rozkładamy na półmisku, sos podajemy osobno.
Smacznego!