Zakwas z buraków przepis na naturalny sposób na zdrowie
Artykuł zewnętrzny
Chociaż większości z nas buraczany zakwas kojarzy się wyłącznie z wigilijnym barszczem warto pamiętać, że może on być również stosowany jako napój leczniczy. Ma wiele cennych właściwości: dzięki dużej zawartości witaminy C wzmacnia odporność, poza tym chroni nasz organizm przed anemią, obniża ciśnienie krwi, a także reguluje pracę układu trawiennego. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a już jedna szklanka zakwasu z buraków dziennie, pozwoli utrzymać nasz organizm w dobrym zdrowiu. Oto kilka sprawdzonych przepisów na buraczany kwas.
Buraczany zakwas
Składniki:
– 2 kg czerwonych buraków,
– kilka ząbków czosnku,
– 5 liści laurowych i 5 ziarenek ziela angielskiego,
– łyżka soli
-kilka ziaren pieprzu
-kromka chleba na zakwasie (bez grama drożdży)
Sposób przygotowania:
- Buraki dokładnie wyszoruj i pokrój na mniejsze kawałki, następnie ułóż je w wysokim słoju.
- Dodaj obrane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie, dodaj kromkę chleba na zakwasie i całość przygnieć dużym burakiem, pamiętaj aby cały zakwas łącznie z burakiem nie wystawał nad powierzchnię!
- Całość zalej przegotowaną letnią wodą z solą i przykryj słoik tkaniną przepuszczającą powietrze, np. bawełnianą szmatką lub gazą.
- Trzymaj słoik w temperaturze pokojowej przez około 6 dni, w tym czasie zbieraj pianę, która będzie się tworzyła na powierzchni wody.
- Po upływie wyznaczonego czasu przelej zakwas do słoików, przechowuj szczelnie zamknięty w lodówce.
Sok z buraka
Składniki:
-1kg czerwonych buraków
-2 marchewki
-1 pietruszka
-2 jabłka
-szczypta imbiru
Sposób przygotowania:
- Warzywa i owoce umyj, obierz ze skórki i pokrój na małe kawałeczki.
- Za pomocą sokowirówki wyciśnij z nich sok, ale uważaj, skórka z buraków jest bardzo twarda i może popsuć ostrza. Dodaj szczyptę imbiru.
- Taki sok można przetrzymywać w lodówce do 3 dni.
Barszcz na zakwasie
Składniki:
– 1.5 l bulionu warzywnego
– 4 buraki
– 1 l zakwasu buraczanego
– 100 g suszonych grzybów
– liść laurowy
– sól, pieprz
– 1 łyżka cukru
– ziele angielskie
Sposób przygotowania:
- Grzyby namocz w wodzie. Buraki obierz, zalej wodą i gotuj aż do miękkości, a potem zetrzyj na tarce z małymi oczkami.
- Do garnka wlej bulion, dodaj starte buraki, zakwas buraczany, liść laurowy, cukier, ziele angielskie, sól, pieprz i gotuj przez 30 minut.
- Do barszczu dodaj namoczone grzyby, wraz z wodą, w której się moczyły i gotuj przez 15 minut. Przed podaniem przecedź.