Zakwas z buraków przepis na naturalny sposób na zdrowie

13 września 2017, dodał: Izabella Karczewska
Artykuł zewnętrzny

Chociaż większości z nas buraczany zakwas kojarzy się wyłącznie z wigilijnym barszczem warto pamiętać, że może on być również stosowany jako napój leczniczy. Ma wiele cennych właściwości: dzięki dużej zawartości witaminy C wzmacnia odporność, poza tym chroni nasz organizm przed anemią, obniża ciśnienie krwi, a także reguluje pracę układu trawiennego. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a już jedna szklanka zakwasu z buraków dziennie, pozwoli utrzymać nasz organizm w dobrym zdrowiu. Oto kilka sprawdzonych przepisów na buraczany kwas.

Buraczany zakwas

Składniki:

– 2 kg czerwonych buraków,
– kilka ząbków czosnku,
– 5 liści laurowych i 5 ziarenek ziela angielskiego,
– łyżka soli

-kilka ziaren pieprzu

-kromka chleba na zakwasie (bez grama drożdży)

Sposób przygotowania:

  1. Buraki dokładnie wyszoruj i pokrój na mniejsze kawałki, następnie ułóż je w wysokim słoju.
  2. Dodaj obrane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie, dodaj kromkę chleba na zakwasie i całość przygnieć dużym burakiem, pamiętaj aby cały zakwas łącznie z burakiem nie wystawał nad powierzchnię!
  3. Całość zalej przegotowaną letnią wodą z solą i przykryj słoik tkaniną przepuszczającą powietrze, np. bawełnianą szmatką lub gazą.
  4. Trzymaj słoik w temperaturze pokojowej przez około 6 dni, w tym czasie zbieraj pianę, która będzie się tworzyła na powierzchni wody.
  5. Po upływie wyznaczonego czasu przelej zakwas do słoików, przechowuj szczelnie zamknięty w lodówce.


Sok z buraka

Składniki:

-1kg czerwonych buraków

-2 marchewki

-1 pietruszka

-2 jabłka

-szczypta imbiru

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa i owoce umyj, obierz ze skórki i pokrój na małe kawałeczki.
  2. Za pomocą sokowirówki wyciśnij z nich sok, ale uważaj, skórka z buraków jest bardzo twarda i może popsuć ostrza. Dodaj szczyptę imbiru.
  3. Taki sok można przetrzymywać w lodówce do 3 dni.

 

 Barszcz na zakwasie

Składniki:

– 1.5 l bulionu warzywnego

– 4 buraki

– 1 l zakwasu buraczanego

– 100 g suszonych grzybów

– liść laurowy

– sól, pieprz

– 1 łyżka cukru

– ziele angielskie

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namocz w wodzie. Buraki obierz, zalej wodą i gotuj aż do miękkości, a potem zetrzyj na tarce z małymi oczkami.
  2. Do garnka wlej bulion, dodaj starte buraki, zakwas buraczany, liść laurowy, cukier, ziele angielskie, sól, pieprz i gotuj przez 30 minut.
  3. Do barszczu dodaj namoczone grzyby, wraz z wodą, w której się moczyły i gotuj przez 15 minut. Przed podaniem przecedź.