URODA I ZDROWIE

Zakwas z buraków przepis na naturalny sposób na zdrowie

13 września 2017, dodał: Izabella Karczewska

Chociaż większości z nas buraczany zakwas kojarzy się wyłącznie z wigilijnym barszczem warto pamiętać, że może on być również stosowany jako napój leczniczy. Ma wiele cennych właściwości: dzięki dużej zawartości witaminy C wzmacnia odporność, poza tym chroni nasz organizm przed anemią, obniża ciśnienie krwi, a także reguluje pracę układu trawiennego. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a już jedna szklanka zakwasu z buraków dziennie, pozwoli utrzymać nasz organizm w dobrym zdrowiu. Oto kilka sprawdzonych przepisów na buraczany kwas.

Buraczany zakwas

Składniki:

– 2 kg czerwonych buraków,
– kilka ząbków czosnku,
– 5 liści laurowych i 5 ziarenek ziela angielskiego,
– łyżka soli

-kilka ziaren pieprzu

-kromka chleba na zakwasie (bez grama drożdży)

Sposób przygotowania:

  1. Buraki dokładnie wyszoruj i pokrój na mniejsze kawałki, następnie ułóż je w wysokim słoju.
  2. Dodaj obrane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie, dodaj kromkę chleba na zakwasie i całość przygnieć dużym burakiem, pamiętaj aby cały zakwas łącznie z burakiem nie wystawał nad powierzchnię!
  3. Całość zalej przegotowaną letnią wodą z solą i przykryj słoik tkaniną przepuszczającą powietrze, np. bawełnianą szmatką lub gazą.
  4. Trzymaj słoik w temperaturze pokojowej przez około 6 dni, w tym czasie zbieraj pianę, która będzie się tworzyła na powierzchni wody.
  5. Po upływie wyznaczonego czasu przelej zakwas do słoików, przechowuj szczelnie zamknięty w lodówce.


Sok z buraka

Składniki:

-1kg czerwonych buraków

-2 marchewki

-1 pietruszka

-2 jabłka

-szczypta imbiru

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa i owoce umyj, obierz ze skórki i pokrój na małe kawałeczki.
  2. Za pomocą sokowirówki wyciśnij z nich sok, ale uważaj, skórka z buraków jest bardzo twarda i może popsuć ostrza. Dodaj szczyptę imbiru.
  3. Taki sok można przetrzymywać w lodówce do 3 dni.

 

 Barszcz na zakwasie

Składniki:

– 1.5 l bulionu warzywnego

– 4 buraki

– 1 l zakwasu buraczanego

– 100 g suszonych grzybów

– liść laurowy

– sól, pieprz

– 1 łyżka cukru

– ziele angielskie

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namocz w wodzie. Buraki obierz, zalej wodą i gotuj aż do miękkości, a potem zetrzyj na tarce z małymi oczkami.
  2. Do garnka wlej bulion, dodaj starte buraki, zakwas buraczany, liść laurowy, cukier, ziele angielskie, sól, pieprz i gotuj przez 30 minut.
  3. Do barszczu dodaj namoczone grzyby, wraz z wodą, w której się moczyły i gotuj przez 15 minut. Przed podaniem przecedź.

 

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Mikrofalówka?
Racja, a do tego pożera prąd - ja nie używam jej...
Koronawirus - Wasze historie, ostrz…
Ostrzegam przed oszustwami typu sprzedaż leku na koronawirusa (bo go jeszcze nie ma!), ostatnio...
Czy stosował ktoś produkty konopne?…
Tylko jak sprawdzić, czy dany produkt jest naprawdę cenny zdrowotnie a nie tylko nazwany...
oszczędzanie ;)
Promocje też są fajne, ja kupiłam ostatnio w lidlu taniej kaszę gryczaną,...