Zabielana Ogórkowa
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 6 średnich ogórków kiszonych;
- 3 litry wody;
- 1 szklanka mleka 1,5 %;
- sól;
- pieprz;
- oregano;
- przyprawa „Ziarenko smaku” (1 duża łyżka);
- 1 kostka rosołowa;
- 5 ziemniaków;
- 4 marchewki.
Opis przygotowania:
Wodę gotujemy na dużym ogniu. dodajemy kostkę rosołową i czekamy aż się zagotuje.W międzyczasie Ogórki kiszone trzemy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę (lub jak kto woli marchewkę w plastry). Gdy woda zacznie nam się gotować pokrojone w kostkę warzywa dodajemy do wody i razem gotujemy. ustawiamy na średni ogień. Gdy już warzywa będą ugotowane i miękkie dodajemy wcześniej starte ogórki kiszone wraz z sokiem jaki wydobył się z nich podczas tarcia. Mieszamy wszystko razem i gotujemy. przykrywamy pokrywką garnek. Gdy już wszystko się nam ładnie zagotuje dodajemy szklankę mleka, aby zabielić zupę. mieszamy wszystko jeszcze raz razem i gotujemy. Na koniec przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu i oregano oraz dodajemy łyżkę „Ziarenka smaku”. Przepyszna zupka :)