Z jednego kotła dla pułku wojska (danie jednogarnkowe z wieprzowiny i ziemniaków)
Składniki:
1 kg wieprzowiny (karkówka bez kości, łopatka, szynka lub dowolna mieszanka tychże), 1 kg ziemniaków, 0,5 kg cebuli, kilka suszonych grzybów, 50 ml oleju, 0,2 litra kwaśnej śmietany (12 lub 18%), sól, pieprz, majeranek.
Wieprzowinę pokroić w kostkę (ok. 2 na 2 cm), ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w podobną kostkę. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, podsmażyć. Dorzucić mięso, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Pieprzu i majeranku zdecydowanie nie żałować! Smażyć, często mieszając, aż mięso będzie na wpół usmażone. Dorzucić lekko odsączone z wody ziemniaki oraz grzyby, wymoczone wcześniej przez pół godziny. Przykryć garnek, zmniejszyć płomień do minimum i dusić całość, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodać śmietanę i zagotować.
Podawać z tym, co najbardziej „staropolskie” – z kiszonymi lub konserwowymi ogórkami, a najlepiej z kiszona kapustą. Czyli wysokokalorycznie, ciężkostrawnie, ale za to – jak pysznie! :)