Yakitori z kurczaka
Artykuł zewnętrzny
Składniki (na 2 porcje):
2 piersi kurczaka
1 mały por
1 cebula dymka
6 łyżek sosu teriyaki (3 łyżki wina mirini, 2 łyżki sake, 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka cukru)
patyczki do szaszłyków
1 mały por
1 cebula dymka
6 łyżek sosu teriyaki (3 łyżki wina mirini, 2 łyżki sake, 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka cukru)
patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie. Pierś kurczaka pokroić w kostkę 2×2 cm. Por pokroić w kawałki o długości 1,5 cm, cebulę w grube plastry. Na patyczki do szaszłyków nabijać na przemian składniki. Szaszłyki grillować lub smażyć na patelni lekko dociskając. Przed samym końcem pieczenia posmarować szaszłyki sosem.