Wytrawne muffiny

26 października 2012, dodał: Ereshigal
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

suche:

– 2 szklanki mąki

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– pół łyżeczki soli

– 1,5 łyżeczki suszonego oregano

mokre

– 2 jajka

– 100 g. roztopionego masła

– szklanka maślanki

– papryka czerwona

– 100 g. sera feta pokrojonego w kostkę

– 20 g. pokrojonych, suszonych pomidorów

+ oliwa do podpieczenia papryki

Przygotowanie:

Paprykę myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne. Skrapiamy ją oliwą i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. i zapiekamy przez ok. 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekujemy ok. 10 minut, następnie odwijamy paprykę z folii i  zdejmujemy z niej skórę. Kroimy w niezbyt drobną kostkę.

Składniki suche łączymy w jednej misce a mokre w drugiej. Następnie dodajemy jedne do drugich i mieszamy. Tak przygotowanym ciastem napełniamy papilotki lub foremki. Muffiny pieczemy 25 minut w 200 stopniach. Podajemy na zimno.