Wytrawne muffiny
Składniki:
suche:
– 2 szklanki mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– pół łyżeczki soli
– 1,5 łyżeczki suszonego oregano
mokre
– 2 jajka
– 100 g. roztopionego masła
– szklanka maślanki
– papryka czerwona
– 100 g. sera feta pokrojonego w kostkę
– 20 g. pokrojonych, suszonych pomidorów
+ oliwa do podpieczenia papryki
Przygotowanie:
Paprykę myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne. Skrapiamy ją oliwą i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. i zapiekamy przez ok. 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekujemy ok. 10 minut, następnie odwijamy paprykę z folii i zdejmujemy z niej skórę. Kroimy w niezbyt drobną kostkę.
Składniki suche łączymy w jednej misce a mokre w drugiej. Następnie dodajemy jedne do drugich i mieszamy. Tak przygotowanym ciastem napełniamy papilotki lub foremki. Muffiny pieczemy 25 minut w 200 stopniach. Podajemy na zimno.