Muffiny z figami

25 października 2012, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

Okrutnie zdrowe :)

opakowanie 200 g suszonych fig

175 g masła

120 g cukru

2 jajka

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

200 g mąki żytniej razowej lub pół na pół z mąką pszenną pełnoziarnistą

Figi pokroić w paski i zalać wodą (tylko tyle, aby przykryła owoce), gotować na małym ogniu i pod przykryciem kilka minut. Po czym przestudzić.

Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać jajka cały czas ucierając. Po uzyskaniu gladkiej masy dodawać stopniowo wymieszane razem składniki suche – mąka, soda, cynamon. Pod koniec dodać przestudzone figi i delikatnie wmieszać je do ciasta.

Wyłożyć papilotek i piec w 180 st. C około 25-30 minut.

file1351199124



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz