Wyraziste ziemniaczki z ziołami

10 września 2012, dodał: Maria Anna Brzegowy
Artykuł zewnętrzny

Jak zdrowo i pysznie wykorzystać nadmiar ziemniaków pozostałych z obiadu? Spróbujcie upiec je wraz z ziołami :)

Będziecie potrzebować:

  • całe, ugotowane ziemniaki, które zostały Wam z obiadu
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • łyżeczka zmielonej słodkiej papryki
  • łyżeczka suszonej zielonej pietruszki
  • 2 szczypty soli (o ile podobnie jak ja, nie zjadacie do obiadu mega słonych ziemniaków)
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2 łyżki oliwy/oleju

Wykonanie:

1) Jeśli ziemniaki są w całości, to kroimy je w ósemki lub w drobniejsze kawałki
2) Obsypujemy wymienionymi przyprawami, dość dokładnie w nich obtaczamy i polewamy olejem/oliwą
3) Pieczemy w żaroodpornym naczyniu (bez przykrycia) do zrumienienia i powstania delikatnej skorupki, w 180*C (u mnie ok. 15 minut)

Post powstał we współpracy z portalem Uroda i Zdrowie oraz firmą Appetita