„Wypchaj się” oberżyno
Składniki:
2 małe oberżyny czyli bakłażany
2 cytryny
ok 2 szklanek puree ziemniaczanego
2 łyżki masła
1 /2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
1/2 szklanki podsmażonej na oleju( 2 łyżki ) na rumiano pokrojonej w paseczki wędzonki i szynki (pół na pół)
1/2 pęczka (ok. 1/2 szklanki) pokrojonego koperku
pieprz mielony
sól
1 mini kostka czosnkowa Knorra (lub roztarty z solą duży ząbek czosnku)
4 plasterki sera do tostów
olej
Oberżynę (bakłażan) przekroić na połówki i usunąć delikatnie miąższ z pestkami, tak by pozostała pod skórką warstwa ok 0,5- 1 cm. Wycisnąć sok z cytryn i polać nim oberżynę. Posolić i posypać pieprzem. Zostawić na 15 minut w pojemniczku obrócone przecięciem w dół. Wylać sok cytrynowy i sok, który wyciekł z oberżyny. Osuszyć.
Puree ziemniaczane ( gorące ) zmieszać z masłem, śmietanką, smażoną szynką i wędzonką, koprem. Doprawić do smaku pieprzem mielonym, kostką czosnkową , szczyptą gałki muszkatołowej.
Napełnić połówki oberżyny masą ziemniaczaną. Na każdej położyć plaster sera. Ułożyć w szkle żaroodpornym (na dno wylać 2 łyżki oleju). Nastawić piekarnik na 220*C i zapiekać przez 50 minut pod przykryciem (od chwili aż się ustabilizuje temperatura) – potem odkryć i doprowadzić do tego by ser się zrumienił (ok. 10 minut).
Podawać z sosem pomidorowym lub innym.