Wszechstronny aloes

2 lutego 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Sok z Aloesu firmy Laboratoria Natury to certyfikowany, naturalny produkt wzmacniający organizm. Ponad 200 biologicznie aktywnych składników, zawartych w aloesie, wpływa m.in. na podniesienie odporności, regulację układu trawiennego czy poprawę kondycji skóry.

Aloes a odporność

Głównym składnikiem soku z aloesu są polisacharydy – naturalne polimery cukrów prostych, wśród których wyróżnia się m.in. acemannan, stymulujący makrofagi oraz limfocyty T i B do walki z patogenami. Inne zawarte w aloesie polisacharydy wykazują również cechy adoptogenne, czyli przystosowawcze. Oznacza to, że sok z aloesu potrafi zadziałać odpowiednio wspomagająco w zależności od rodzaju dolegliwości oraz sprawia, ze organizm zwalcza nawet szybko mutujące się odmiany wirusów. Sok z aloesu podnosi odporność skóry, błon śluzowych przewodu pokarmowego i innych organów na poziomie komórkowym. Jednak najbardziej immunostymulujące działanie wykazują polisacharydy o masie cząsteczkowej 50-200 kDa. Dzięki opatentowanemu procesowi zatrzymania enzymatycznego rozkładu polisacharydów, Sok z aloesu firmy Laboratoria Natury zawiera polisacharydy o tej właśnie masie, która gwarantuje ich największą biologiczną aktywność. Aloes zawiera również niezbędne dla organizmu aminokwasy, które odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie gospodarki białkowej oraz podobnie jak polisacharydy wpływają na wzmocnienie odporności. W soku z tej rośliny znajdują się też enzymy, witaminy i minerały, które również wpływają na zabezpieczenie organizmu przed ewentualnymi przeziębieniami, wirusami i bakteriami.

Aloes a trawienie

Sok z aloesu wykazuje również pozytywny wpływ na przewód pokarmowy. Jego zażywanie reguluje trawienie, łagodzi objawy niestrawności i uczucie ciężkości po posiłku. Preparat wpływa także dobroczynnie na przyswajanie składników odżywczych, dostarczanych organizmowi z pożywieniem. Ponadto zawarte w aloesie enzymy – alliaza, zasadowa fosfataza, amylaza, karboksypeptydaza, katalaza, celulaza, lipaza, peroksydaza – rozbijają cukry występujące w żywności oraz pomagają w trawieniu tłuszczy, jak również poprawiają wchłanianie substancji odżywczych. Sok z aloesu działa także wspomagająco na ścianki żołądka i dwunastnicy, ochraniając je przed drażniącym działaniem kwasu solnego i trawiącym oddziaływaniem pepsyny. Aloes pomocny jest również w leczeniu zaburzeń pracy jelit, wzdęć, zaparć, biegunek, zespołu jelita nadwrażliwego, wrzodów okrężnicy i zaburzeń przemiany materii.

Sok-z-Aloesu_500ml-139x300

Aloes a uroda

Aloes można stosować również jako kosmetyk. Działa tonizująco, wspomaga trwałe nawilżanie naskórka i skóry, nie dopuszcza do przesuszenia, koi podrażnienia, wspomaga leczenie oparzeń. Jego antybakteryjne składniki – acemannan, glikozydy – przyspieszają gojenie ran, nawilżają skórę i spowalniają jej starzenie się. Dzięki zawartości lupeolu – aloes posiada silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Ponieważ sok z aloesu doskonale się wchłania, dociera nawet do głębokich i trudnodostępnych warstw skóry, dostarczając aktywnych składników niezbędnych do jej zdrowego i pięknego wyglądu.

Wśród ok. 200 biologicznie czynnych składników zawartych w soku z aloesu znajdują się m.in.:
· Cukry – jednocukry (monosacharydy) – glukoza i fruktoza oraz wielocukry (polisacharydy) – polimannozy, glukomannozy. Substancje te wykazują dobroczynny wpływ na stany zapalne i infekcje wirusowe, podnoszą aktywność układu odpornościowego, a także stymulują makrofagi oraz limfocyty T i B do walki z patogenami.
· Aminokwasy – aloes zawiera 20 aminokwasów spośród 22 potrzebnych ludzkiemu organizmowi,
w tym 7 spośród 8 tzw. niezbędnych. Aminokwasy niezbędne to takie, które nie mogą być wytworzone przez ludzki organizm i muszą być dostarczane do organizmu z zewnątrz np. w pożywieniu.
· Witaminy: A, C, E, B, cholina, B12, kwas foliowy. Witaminy A, C, E są antyoksydantami neutralizującymi wolne rodniki. Witaminy z grupy B i cholina biorą udział w metabolizmie aminokwasów, witamina B12 wymagana jest do produkcji czerwonych ciałek krwi, zaś kwas foliowy bierze udział w rozwoju komórek krwi.
· Substancje mineralne – aloes dostarcza 9 substancji mineralnych: wapń, chrom, miedź, żelazo, magnez, mangan, potas, sód, cynk. Wymienione minerały są niezwykle istotne. Uważa się, że współdziałają z witaminami, i innymi pierwiastkami śladowymi.
· Sterole – aloes dostarcza 4 głównych roślinnych steroidów: cholesterol, kampesterol, lupeol, beta sitosterol – są to czynniki pozytywnie oddziałujące na stany zapalne, lupeol dodatkowo posiada właściwości aseptyczne i działa dobroczynnie w łagodzeniu bólu.
· Nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, linolenowy
· Biostymulatory – substancje pełniące rolę katalizatorów – przyśpieszają procesy i metabolizmu.