Wstążki makaronowe z zielonym pesto i pieprzem młotkowanym
Tanie szybkie (ok 20 minut), proste i smaczne
Składniki:
0,5 kg makaronu wstążki
2/3 szklanki oliwy
doniczka świeżej bazylii
10 dag posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka startego parmezanu
2 duże ząbki czosnku
ocet balsamiczny
papryka słodka
sól ziołowa
łyżeczka pieprz czarny młotkowany
Sposób przygotowania:
Listki bazylii umyjcie, odsączcie na sicie. Orzeszki lekko uprażcie na suchej patelni.
Zmiksujcie bazylię z orzeszkami, następnie powoli dolewajcie oliwę. Cały czas miksując dodawajcie posiekany czosnek, a na koniec, pieprz czarny młotkowany, sól ziołową, szczyptę papryki słodkiej, łyżeczkę octu balsamicznego i starty parmezan.W dużym garnku ugotujcie w osolonej wodzie makaron.Odcedźcie na durszlaku. Przełóżcie makaron do dużej miski, wlejcie sos pesto, mieszajcie za pomocą dwóch widelców, tak by cały makaron pokrył się sosem.