Wołowinka z duszonymi warzywami

11 czerwca 2010, dodał: dorcik999
Artykuł zewnętrzny

Przepis – zmodyfikowany przeze mnie pochodzi z diety Dukana

Mięso:

0,5kg wołowiny

6 łyżek sosu sojowego

1 łyżka octu

1 łyżka mąki kukurydzianej

Mięso pokroić w kostkę. Pozostałe składniki wymieszać razem i zalać mięso. Wymieszać dokładnie aby każdy kawałek mięsa był w zalewie. Przykryć i odstawić do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie mięsko obsmażyć na niewielkiej ilości oleju ok. 1minutę , w zależności oczywiście od wielkości naszej mięsnej kostki (ale tak, tylko tyle wystarczy). Uprzedzę, że mięsko nie jest super miękkie ale wcale to nie przeszkadza, bo jest rewelacyjne.

Warzywa:

2-3 marchewki

1 por

1 cebulka

pieczarki 5-6 szt.

sól, pieprz, czerwona papryka w proszku

Cebulkę pokroić w „piórka”, pora w talarki. Wrzucić na patelnie nasmarowaną lekko olejem. Chwile podsmażyć. Pieczarki pokroić w plasterki, dodać do cebulki i lekko posolić (ale odrobinę dosłownie) dodać odrobinę pieprzu i czerwonej papryki. Delikatnie podlać wodą (ja duszę warzywa w woku). I tak dusić wszystko do miękkości – moja marchewka nie rozpada się – jest taka „al dente”.

Nałożyć warzywka na talerz, obok wyłożyć mięsko.

Smacznego