Wołowina duszona

24 października 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 120 minut

Składniki:
– 1 łyżka oleju słonecznikowego,
– 600 g pokrojonej w grube plastry wołowiny,
– 1 średnia posiekana cebula,
– 2 ząbki obranego i posiekanego czosnku,
– 100 g pokrojonego wędzonego boczku,
– 20 g mąki,
– 150 ml dobrego czerwonego wina,
– 400 ml wody,
– Bulionetka do duszonych mięs Knorr,
– gałązka świeżego rozmarynu,
– czarny pieprz,
– łyżka koncentratu pomidorowego,
– 100 g pokrojonych pieczarek,
– 1 łyżka sosu Worcestershire.

Wołowina duszona

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Przygotuj dużą patelnię, rozgrzej na niej olej i obsmaż na nim mięso do czasu, kiedy nabierze złotego koloru. Wołowinę zsuń na jedną stronę patelni. Na drugą stronę wsyp czosnek, boczek i cebulę. Wszystko to smaż przez minutę. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj. Wlej wino, wodę, Bulionetkę do duszonych mięs Knorr i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Wołowinę zsuń z powrotem i wymieszaj z resztą składników. Do dania dodaj pieczarki, rozmaryn i sos Worcestershire. Przygotuj naczynie żaroodporne, przełóż do niego danie, przykryj i wstaw do piekarnika na 2 godziny (co jakiś czas sprawdzaj miękkość mięsa).
Danie możesz również przygotować przy pomocy urządzenia typu „slow cooker” (tzw. wolnowaru). Kiedy na patelni wymieszasz wszystkie składniki, przełóż potrawę do wolnowaru i gotuj przez godzinę na maksymalnej mocy. Następnie zredukuj ją do minimum i gotuj jeszcze 5-6 godzin (w pozycji auto 6-7 godzin).



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...