Włoskie garnki z terakoty De Silva – zdrowe gotowanie!

5 lipca 2016, dodał: pinkmause

silva1

Kuchnia włoska to wyjątkowy smak, aromat i wygląd potraw. To także obyczaje celebrowania jedzenia, traktowania momentu spożywania posiłków z należytym szacunkiem oraz delektowania się każdym spożytym kęsem. Większość z nas kojarzy kuchnię włoską z daniami mącznymi jak różnego rodzaju pasty czy pizza, które są najpopularniejszymi daniami włoskimi. Jednakże włoska kuchnia to nie tylko potrawy, to również naczynia.

Ziemia Umbrii bogata w żelazo, krzemionkę i starożytne techniki przekazywane przez mistrzów garncarskich. DE SILVA wytwarza doskonałe do gotowania terakotowe narzędzia kuchenne. Utrzymuje tradycję zarówno w formie jak i w zewnętrznej powłoce ceramicznej. Prawdziwe naturalne materiały, oprócz zwiększenia aromatu jedzenia nadają mu specjalny smak.

silva7 silva6

Produkty marki DE SILVA® są idealne do wszystkich sposobów długotrwałego przygotowywania potraw, dla wszystkich tradycyjnych metod a także w kuchenkach mikrofalowych oraz na kuchniach gazowych. Idealne do przechowywania. Terracota® wzmacnia i uwydatnia aromat a także nadaje przygotowywanej potrawie specjalnego smaku. Poprzez jednolitą dystrybucję ciepła i stopniowe nagrzewnie się powierzchni naczynia, Terracota® pozwala na zachowanie w potrawie podstawowych mikroelementów jednocześnie zapobiegając przekształcaniu się tłuszczy w substancje szkodliwe zdrowiu. Dzięki swojej strukturze dłużej zatrzymuje ciepło.

silva4silva3

Znana od wieków niekwestionowana wartość gotowania w terakocie jest uważana za pierwotną metodę przygotowywanie żywności przez człowieka we wszystkich szerokościach geograficznych. Ciepło rozprzestrzenia się równomiernie od dna do ścianek, gotuje żywności stopniowo i równomiernie nie jak w przypadku innych typów materiałów, takich jak stal, gdzie gotowanie odbywa się głównie od dołu. Inną ważną zaletą jest fakt, że ciepło jest utrzymywane przez dłuższy czas po zakończeniu gotowania, a więc potrawa szybko się nie ochładza.

silva5silva11

Ze względu na porowatość terakoty zachowuje ona smaki żywności i właśnie dla tego po użyciu naczynia należy je myć dokładnie gorącą wodą przy użyciu zwykłych detergentów, najlepiej w zmywarce i w otwartej zmywarce pozostawić do wyschnięcia do góry nogami.  Pojawiające się pęknięcia powłoki ceramicznej to warunek konieczny aby naczynie nabrało odporności na ogień i zmian temperatury. Przed pierwszym użyciem powinno się wygotować naczynie uprzednio napełniając je wodą z octem. Proces ten złagodzi propagację dalszych pęknięć i ograniczy nasiąkanie porowatości potrawami, które będą przygotowywane.

silva10silva9

Dotychczasowe badania dowodzą, że gotowanie w naczyniach z terakoty dostarcza nie tylko więcej witamin i minerałów mających korzystny wpływ dla zdrowia ale również ma pozytywny wpływ na nasze dobre samopoczucie.

e-naczynia.pl

Zamów przez telefon!

Zosia: 

+48 502 436 498
godz 9 – 21

Mateusz:   

+48 504 278 101
godz 9 – 17

Polub nas na Facebooku

 

zobacz również:

 

  1. Konkurs – do wygrania garnek z terakoty!
  2. Crumble z truskawkami i lodami
  3. Kurczak z serkiem mascarpone w pomidorach
  4. Włoska zupa pappa al pomodoro z pomidorów

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Technologia żywej wody "Living Water Technology"
Cena:
390 zł
Sklep EDorota.pl
Cena:
199 zł
Duże rozmairy - sklep EDorota.pl
Cena:
179 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Gdzie upolować promocje online?
> Wyszukana napisał/a:> > malinamalwa napisał/a:> Uwazam, ze ceny w sklepach sa czasem naprawde...
serum do rzęs Art Lash Christian La…
dla mnie to serum jest mega. Ja je stosuję regularnie już od dłuższego...
licówki porcelanowe
Dzień dobry chce założyć licówki porcelanowe w tej stomatologii https://dentomed.com.pl/stomatologia-estetyczna/Czy ktoś może zna tą...
Jestem debilem - dałem jej odejść..…
Szkoda tylko, że czasem tej mądrości nabywa się po szkodzie...