Witaminy do grilla
składniki:
sałata 1 średnia główka
ogórek 1 sztuka średnia
papryka czerwona 1 mała sztuka
kiełki fasoli mung 1 puszka mała
olej sezamowy 2 łyżki stołowe płaskie
olej słonecznikowy 1 łyżka stołowa płaska
ocet balsamiczny biały 2 łyżki stołowe płaskie
cukier 1 łyżeczka płaska
ulubione przyprawy 1 szczypta w/g uznania
Liście sałaty rwiemy na kawałki i wrzucamy do dużej miski. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, ogórek pokrojony w ćwiartki, a następnie plasterki oraz 1/3 puszki kiełków fasoli mung (z powodzeniem możemy w zamian dodać świeżych kiełków np. rzodkiewki).
Sos: w kubeczku mieszamy olej słonecznikowy i sezamowy (może być tylko słonecznikowy), ocet, przyprawy (bazylię…) i cukier, aż się rozpuści.
Jeśli wysuszyliśmy sałatę to do sosu dodajemy 2 łyżki wody.
Można użyć też gotowej mieszanki przypraw do sałatek wg przepisu na opakowaniu.
Sos dokładnie mieszamy z warzywami. Odczekujemy 5 minut przed podaniem.