Wiosenne pierogi

5 października 2010,
dodał: Henia
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

4 szkl. mąki tortowej
1 jajko
1 łyżeczka oliwy lub masła
ciepła woda, ile mąka zabierze

Farsz:
1 kg ziemniaków
40 dag dobrego nie mielonego twarogu
2 duże cebule
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka drobnego szczypiorku
olej
sól i pieprz

Przygotować farsz: Ziemniaki ugotować, przestudzić i zemleć lub przecisnąć przez praskę wraz z serem. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju. Szczypior i koperek drobno pokroić. Cebulę i zieleninę dodać do ziemniaków, wymieszać, doprawić pieprzem i solą. Zagnieść elastyczne ciasto na pierogi. Podzielić na części, każdą część wałkować na placek. Szklanką wycinać kółeczka, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Gotować ok. 1 min. od wypłynięcia w wodzie z dodatkiem oleju i soli. SMACZNEGO!



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....