Wino z czarnego winogronu

5 marca 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

5 kg winogron
3 kg cukru
drożdże 5 dag
10 l wody

Winogrona myjemy i zgniatamy dokładnie widelcem, tworząc jednolitą masę.
Cukier rozpuszczamy w  wodzie, dodajemy drożdże i zalewamy  owoce.
Zalane winogrona pozostawiamy do fermentacji w temperaturze ok. 18 C na 6 tygodni.
Po 6 tygodniach wino zlewamy i odstawiamy do klarowania na 2 – 3 tygodnie.
Nadaje się do picia po 6 miesiącach.

file1267813390



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺