Wino truskawkowe
Artykuł zewnętrzny
Przygotowanie:
Oczyszczone i przebrane truskawki ostrożnie przełożyć do słoja, zasypać cukrem i odstawić na 1-2 godziny. Spirytus wymieszać z 200 ml wody i zalać nim truskawki. Słój zamknąć i delikatnie potrząsać słojem aby składniki się wymieszały, odstawić na 5-6 tygodni. Codziennie wstrząsać słojem. Po tym czasie zlać wino i dodać do niego przecedzony sok z limonek oraz bardzo cieniutko obrane skórki. Całość wymieszać i ponownie odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie zalać i przefiltrować, odstawić na ostanie 2-3 miesiące.
Oczyszczone i przebrane truskawki ostrożnie przełożyć do słoja, zasypać cukrem i odstawić na 1-2 godziny. Spirytus wymieszać z 200 ml wody i zalać nim truskawki. Słój zamknąć i delikatnie potrząsać słojem aby składniki się wymieszały, odstawić na 5-6 tygodni. Codziennie wstrząsać słojem. Po tym czasie zlać wino i dodać do niego przecedzony sok z limonek oraz bardzo cieniutko obrane skórki. Całość wymieszać i ponownie odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie zalać i przefiltrować, odstawić na ostanie 2-3 miesiące.