Wino truskawkowe

12 czerwca 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Wino truskawkowe

Składniki:
2 kg truskawek
1/2 kg cukru
1 l spirytusu
2 limonki

Przygotowanie:
Oczyszczone i przebrane truskawki ostrożnie przełożyć do słoja, zasypać cukrem i odstawić na 1-2 godziny. Spirytus wymieszać z 200 ml wody i zalać nim truskawki. Słój zamknąć i delikatnie potrząsać słojem aby składniki się wymieszały, odstawić na 5-6 tygodni. Codziennie wstrząsać słojem. Po tym czasie zlać wino i dodać do niego przecedzony sok z limonek oraz bardzo cieniutko obrane skórki. Całość wymieszać i ponownie  odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie zalać i przefiltrować, odstawić na ostanie 2-3 miesiące.



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...