Wino czerwone — jak powstaje i które warto spróbować?

10 lipca 2019, dodał: Redakcja

Czerwone wino to trunek, który dostępny jest w wielu różnych odmianach. Do czynienia możemy mieć z jego wersją wytrawną, półwytrawną, słodką oraz półsłodką. Jak powstaje ono krok po kroku? Jakie są jego właściwości zdrowotne? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań związanych z czerwonym winem przynosi dzisiejszy wpis.

 

Jak powstaje wino z winogron czerwonych?

Jak wygląda produkcja wina z czerwonych winogron? Pierwszy etap to odszypułkowywanie oraz zgniatanie zerwanych owoców. Następnie, grona poddawane są procesowi fermentacji alkoholowej, która przebiega w temperaturze około 30 stopni. Do fermentacji zaangażowane mogą być drożdże dziko żyjące na skórkach winogron lub odpowiednie ich kultury dodane przez winiarza w zależności od planowanego stylu wina. Przy okazji procesu fermentacji mamy również do czynienia z maceracją, na skutek której do wina trafiają barwiki, taniny oraz związki aromatyczne. Na tym etapie procesu produkcji na fermentującym winie powstaje kożuch z wytłoczyn, który jest automatycznie lub ręcznie mieszany z moszczem. Po zakończonej fermentacji zlewa się z kadzi wino obciekowe a pozostałą miazgę prasuje uzyskując wino tłoczone. W znaczącej części przypadków wina te miesza się ze sobą. Ostatni etap stanowi klarowanie, filtracja oraz butelkowanie poprzedzone jednak często dojrzewaniem w drewnianych beczkach.

Rodzaje wina czerwonego

Do najpopularniejszych odmian wina czerwonego zalicza się:

  • Cabernet Sauvignon — szczep wywodzący się z Bordeaux, będący krzyżówką Cabernet Franc oraz Sauvignon Blanc. Ma on niewielkie wymagania glebowe i nie jest podatny na wahania temperatur. Szczep ten daje wina garbnikowe, w których dominuje nuta czarnej porzeczki.
  • Merlot — czerwony szczep, z którego uzyskuje się wina o wyraźnie owocowym bukiecie. Produkowane z niego trunki smakują wiśniami, śliwkami, jagodami oraz jeżynami. W Europie Merlot często jest wykorzystywany do mieszania z innymi odmianami winogron. Związane jest to z jego szybkim dojrzewaniem oraz brakiem podatności na niekorzystne warunki atmosferyczne.
  • Pinot Noir — wywodzący się z Burgundii szczep, który wcześnie dojrzewa, źle znosi wahania temperatury oraz wrażliwy jest na suszę i nadmierną wilgotność. Daje wina pachnące truskawkami, malinami, wiśniami, skórą i piżmem. Do jego cech charakterystycznych zaliczyć można przejrzystość, mało intensywną barwę oraz niewielką koncentrację tanin.

Właściwości czerwonego wina

Dlaczego warto regularnie wypijać porcję czerwonego wina? Związane jest to z faktem, iż bogate jest ono w przeciwutleniacze (zawiera ich najwięcej ze wszystkich napojów alkoholowych). Związki te odpowiadają za zwalczanie wolnych rodników. Ich nadmierna ilość w organizmie przyczyniać może się do rozwoju szeregu chorób takich, jak miażdżyca czy nowotwory. To jednak nie koniec właściwości zdrowotnych czerwonego wina wytrawnego. Zawarte w nim polifenole zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiegają przed krzepnięciem krwi. Co więcej, wino tego typu skutecznie obniża poziom złego cholesterolu, chroniąc przed atakami serca. Zawarty w skórkach czerwonych winogron resweratrol stymuluje wydzielanie insuliny i aktywuje białko, pomagając w regulacji poziomu cukru we krwi. Jakie czerwone wino jest najzdrowsze? Najwięcej przeciwutleniaczy zawierają trunki wywodzące się z lepiej nasłonecznionych i jednocześnie chłodniejszych regionów winiarskich. Pozytywny wpływ na nasze zdrowie mogą mieć wina czerwone wytwarzane z odmian takich jak: Merlot, Malbec, Cabernet Sauvignon, Carmenere, Tempranillo.

W Winnicy Lidla z łatwością zarezerwować można nie tylko wino czerwone. Dostępne jest tutaj również różowe wino oraz różnego rodzaju wysokoprocentowe alkohole.

Wino czerwone to trunek, który nie tylko skutecznie rozpieści podniebienie. Spożywany w rozsądnych ilościach, może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie.

 

 

 

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Wino czerwone — jak powstaje i które warto spróbować?

  1. avatar soni pisze:

    Również jestem zdania, że wino w odpowiednich ilościach dobrze na nas wpływa :) Dlatego też jak byłam w odwiedzinach u koleżanki w Białymstoku zaszłyśmy skosztować trochę wina i mogę wam wszystkim szczerze polecić.

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Świetnie oczyszcza i nawilża skórę. Zawiera hydrolat z lawendy i inne składniki roślinne.
Cena:
12,66 zł
Na bazie orzechów piorących
Cena:
35,99 zł
Nuty pikantne wybijające się na tle prażonych orzechów
Cena:
16,11 zł
Podkreśla kontur ust. Nadaje długotrwały, profesjonalny efekt. Miękka lecz trwała kredka
Cena:
40,50 zł
Skuteczny demakijaż z olejkiem herbacianym i olejkiem z orzechów macadamia
Cena:
36 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

dj a zabawy
U mnie był https://www.djfrontman.pl/ i wszystko organizował. Doskonale "czuł" gości, potrafił zachęcić ich...
Powiększanie oraz wypełnianie ust
Zdecydowanie warto, jeśli faktycznie coś chcesz poprawić. Tylko koniecznie znajdź zaufaną osobę, która...
Jedzenie do pracy
A do pracy często zabieram risotto albo kaszotto łowicza, danie tylko do podgrzania, skład,...
Dziecko moczy się w nocy
Poza tym dziecko szybko się przyzwyczaja do alarmy i traktuje go jako coś normalnego.