Wino czerwone — jak powstaje i które warto spróbować?

10 lipca 2019, dodał: Redakcja

Czerwone wino to trunek, który dostępny jest w wielu różnych odmianach. Do czynienia możemy mieć z jego wersją wytrawną, półwytrawną, słodką oraz półsłodką. Jak powstaje ono krok po kroku? Jakie są jego właściwości zdrowotne? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań związanych z czerwonym winem przynosi dzisiejszy wpis.

 

Jak powstaje wino z winogron czerwonych?

Jak wygląda produkcja wina z czerwonych winogron? Pierwszy etap to odszypułkowywanie oraz zgniatanie zerwanych owoców. Następnie, grona poddawane są procesowi fermentacji alkoholowej, która przebiega w temperaturze około 30 stopni. Do fermentacji zaangażowane mogą być drożdże dziko żyjące na skórkach winogron lub odpowiednie ich kultury dodane przez winiarza w zależności od planowanego stylu wina. Przy okazji procesu fermentacji mamy również do czynienia z maceracją, na skutek której do wina trafiają barwiki, taniny oraz związki aromatyczne. Na tym etapie procesu produkcji na fermentującym winie powstaje kożuch z wytłoczyn, który jest automatycznie lub ręcznie mieszany z moszczem. Po zakończonej fermentacji zlewa się z kadzi wino obciekowe a pozostałą miazgę prasuje uzyskując wino tłoczone. W znaczącej części przypadków wina te miesza się ze sobą. Ostatni etap stanowi klarowanie, filtracja oraz butelkowanie poprzedzone jednak często dojrzewaniem w drewnianych beczkach.

Rodzaje wina czerwonego

Do najpopularniejszych odmian wina czerwonego zalicza się:

  • Cabernet Sauvignon — szczep wywodzący się z Bordeaux, będący krzyżówką Cabernet Franc oraz Sauvignon Blanc. Ma on niewielkie wymagania glebowe i nie jest podatny na wahania temperatur. Szczep ten daje wina garbnikowe, w których dominuje nuta czarnej porzeczki.
  • Merlot — czerwony szczep, z którego uzyskuje się wina o wyraźnie owocowym bukiecie. Produkowane z niego trunki smakują wiśniami, śliwkami, jagodami oraz jeżynami. W Europie Merlot często jest wykorzystywany do mieszania z innymi odmianami winogron. Związane jest to z jego szybkim dojrzewaniem oraz brakiem podatności na niekorzystne warunki atmosferyczne.
  • Pinot Noir — wywodzący się z Burgundii szczep, który wcześnie dojrzewa, źle znosi wahania temperatury oraz wrażliwy jest na suszę i nadmierną wilgotność. Daje wina pachnące truskawkami, malinami, wiśniami, skórą i piżmem. Do jego cech charakterystycznych zaliczyć można przejrzystość, mało intensywną barwę oraz niewielką koncentrację tanin.

Właściwości czerwonego wina

Dlaczego warto regularnie wypijać porcję czerwonego wina? Związane jest to z faktem, iż bogate jest ono w przeciwutleniacze (zawiera ich najwięcej ze wszystkich napojów alkoholowych). Związki te odpowiadają za zwalczanie wolnych rodników. Ich nadmierna ilość w organizmie przyczyniać może się do rozwoju szeregu chorób takich, jak miażdżyca czy nowotwory. To jednak nie koniec właściwości zdrowotnych czerwonego wina wytrawnego. Zawarte w nim polifenole zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiegają przed krzepnięciem krwi. Co więcej, wino tego typu skutecznie obniża poziom złego cholesterolu, chroniąc przed atakami serca. Zawarty w skórkach czerwonych winogron resweratrol stymuluje wydzielanie insuliny i aktywuje białko, pomagając w regulacji poziomu cukru we krwi. Jakie czerwone wino jest najzdrowsze? Najwięcej przeciwutleniaczy zawierają trunki wywodzące się z lepiej nasłonecznionych i jednocześnie chłodniejszych regionów winiarskich. Pozytywny wpływ na nasze zdrowie mogą mieć wina czerwone wytwarzane z odmian takich jak: Merlot, Malbec, Cabernet Sauvignon, Carmenere, Tempranillo.

W Winnicy Lidla z łatwością zarezerwować można nie tylko wino czerwone. Dostępne jest tutaj również różowe wino oraz różnego rodzaju wysokoprocentowe alkohole.

Wino czerwone to trunek, który nie tylko skutecznie rozpieści podniebienie. Spożywany w rozsądnych ilościach, może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie.

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Oryginalna forma i intrygujący efekt świetlny - teraz w promocyjnej cenie!
Cena:
699 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Trójwarstwowe dno z aluminiowym dyskiem, miarka, lejek i system odcedzania - wyższa jakość gotowania!
Cena:
649 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Pełen wdzięku komplet wykonany ze zmysłowego, szyfonowego materiału
Cena:
96 zł
Piękne włosy, skóra i paznokcie
Cena:
99
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Pasożyty układu pokarmowego
Z tym układem pokarmowym to też ja miałam ostatnio trochę problemów, bo dość mocno...
Meble do salonu
ja zamawiałam narożnik w Caya Design. Lubię robić tego typu zakupy bezpośrednio u producentów...
Pożyczka bez BIK? Brał ktoś?
Kiedyś te firmy nie sprawdzały BIK. Sprawdzały KRD i inne rejestry. teraz na...
Coraz częstsze bóle nóg
Ale co oznacza często? Raz na dzień, kilka razy na dzień, kilka razy...